Miskolc hírei

2010.12.25. 19:19

A manó a szívekben lakik

<p>Miskolc - Barbara karácsonyi manója minden gyereknek segít, hogy senki ne maradjon ajándék nélkül.</p>

A karácsonyi manó mindannyiunk szívében ott lakik. Mátyus Barbara Virág szívében is, akinek meséjében a „manóknak” köszönhetően senki sem marad ajándék nélkül. A Munkácsy Mihály Általános Iskola nyolcadikos diákja egy szegény család karácsonyi történetét írta meg nekünk, és mint kiderült, a szegénység nem jellemző a saját családjára, de a szeretet nagyon is.

Jó együtt

– Attól függetlenül, hogy nekem viszonylag jó sorom van, nagyon sok olyan gyereket ismerek, akiknek szüleik nem dolgoznak vagy csak az egyikük. A tévében is gyakran látok a mindennapi megélhetésért küzdő családokat, de szerencsére a közvetlen környezetemben nincsenek olyanok, akik annyira szegények lennének, mint a mesém szereplői – mondja Barbara, aki még megjegyzi –, de karácsonykor egyébként sem az ajándék a fontos, hanem a szeretet.

És honnan tudni, hogy jelen van a szeretet? Barbara szerint nem történik semmi különös karácsonykor, csak annyi, hogy jó együtt lenni.

Csodálatos hangulat

– Reggel felkelünk, anyukám elkezdi a főzést. Én vagy neki segítek, vagy apukámnak karácsonyfát díszíteni. Aztán megérkezik a bátyám a barátnőjével, és átadjuk egymásnak az ajándékokat. Beszélgetünk, felidézzük az év legjobb pillanatait, csodálatos a hangulat – mesél Barbara. – A szeretet az ajándékban is ott van, és attól lesz értékes, hogy nem is számítunk rá. Én például az idén a nagybátyámnak egy kis, műanyag autót vettem, mert egyszer, amikor egy rallin voltunk, megjegyezte: „majd az első fizetésedből veszel nekem egy ralliautót.” Hát nem kellett addig várnia most kap egyet – nevet Barbara.

A szegénység-gazdagság témája azonban továbbra sem hagyja nyugodni. Mint mondja, az ellentétek az iskolában is mindennaposak. A jó anyagi háttérrel rendelkező gyerekek, az úgynevezett „menők”, drága, márkás cuccokban járnak, és kigúnyolják azt, akinek erre nem telik.

– Én elítélem azt a viselkedést, hisz én sem vagyok túl „menő”, és nagyon is megértem a szegények problémáit – fűzi hozzá Barbara.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!