Multimédia

2020.01.26. 15:30

Kütyükorszak előtti játékok

Mielőtt gyermekünk abba a korba jut, hogy ki nem lehet venni a kezéből a tabletet, adjunk a kezébe igazi játékokat.

Szaniszló Bálint

Egyre lejjebb tolódik az a kor, amikor a kisgyermek már komoly érdeklődést mutat a különböző multimédiás eszközök – mobiltelefon, tablet, laptop, okostévé – iránt. Előttünk van a kép, ahogy egy járni még nem tudó, a közvetlen csecsemőkorból épphogy kinőtt csöppség gond nélkül elboldogul az érintőképernyővel. Egyszerűbb okostelefonos, tabletes játékokkal a legkisebbek is boldogan játszanak.

Lényegében kikerülhetetlen, hogy megismertessük velük ezeket az eszközöket, hiszen későbbi életük alapvető eszközei lesznek. De ki lehet tolni a határt, ha a hagyományos játékok közül választunk ajándékot nekik.

A játszószőnyeg praktikus

Minden gyermek boldog, ha van egy olyan terület a lakásban, ami csak az övé. Nincs ez másként az egészen picikkel sem. Pici babaként egy jó minőségű, autópályát ábrázoló szőnyeg még csak díszére válhat a szobának, de ahogy cseperedik a lurkó, úgy fogja egyre érdekelni, hogy mire is jó az. Mivel ebben a korban még kicsik, így az általuk megtett távok is behatároltak, tehát nem kell semmi óriásira gondolni, de ha a szobájának a szőnyegét tudja használni, nagyon boldog lesz.

Főleg ha fiús, autópályás, amin kedvükre tologathatják a kisautókat. Ezzel igazán hosszú ideig el tudnak szórakozni, hiszen izgalmas módja a haladásnak, és még egy másik tárgyat is mozgásra bír. A legjobb, ha az adott szőnyeg csúszásgátlóval felszerelt, mert akkor elkerülheted a baleseteket, amik az elcsúszásból adódhatnak.

Puha építőkockák

Mikor egy gyakorló szülő meghallja ezt a fogalmat, biztos, hogy a puha építőkockák jutnak eszébe. Mivel ebben a kiskorban még nem valószínű, hogy azonnal nagy építkezésbe kezd a pöttöm, ahogy egy építőkocka kerül a kezébe, ezért az esetleges sérülések elkerülése végett a legjobban kidolgozott építőkockát érdemes választani.

Mivel minden darabja nagyon puha, így akár „meg is kóstolhatják” a gyerekek, ha éppen jön a foguk. A szélei lekerekítettek, így garantáltan nem okoz fájdalmat a rágcsálásuk, sőt, a takarítása is könnyebb, mivel a kosz nem ragad bele az éleibe, sarkaiba. A Clemmy készletek kompatibilisek egymással, így mindegy, melyik szett az első, tökéletesen bővíthetőek a végtelenségig.

Az építőjátékok azok, amikkel nem lehet elég korán elkezdeni játszani. A gyerekek imádnak építeni, dolgokat létrehozni. Na jó, a nagyon ki korban inkább még rombolnak, de akadhat egy varázslatos építőjáték, ami tuti elbűvöli őket.

Építeni mindig kell

A boltok egész sor építőjátékot kínálnak, amiből ki lehet választani a gyermekünk korának legjobban megfelelőt. Van olyan apróknak alkotott változat, amely mágneses, ezért a kockák nagyon könnyen egymáshoz tapadnak, amivel biztosan elbűvölik a kisebbeket is. Imádják összeilleszteni, majd szétszedni őket, hogy lássák, hogy semmi nem tartja össze a különböző darabokat.

Mivel nem csak egyféleképpen készíthetőek el a művek, így kipróbálhatják, hogy milyen hatással vannak a környezetükre, azaz, ha összeillesztik, akkor egy kép lesz belőle. Nem egy Picasso vagy épp Vasarely, de számukra mégiscsak a legszebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!