Nagyvilág

2010.01.28. 17:57

Az ellenzék szerint távoznia kell a szlovén államfõnek

<p>El akarja mozdítani hivatalából a szlovén államfõt a jobboldali ellenzék. A pártokat ugyanis felháborította, hogy Danilo Turk állami kitüntetést adott az egykori Jugoszlávia kommunista belügyminiszterének.</p>

A jobbközép Szlovéniai Demokratikus Párt (SDS) és a Szlovéniai Néppárt (SLS) csütörtöki közleménye szerint az elnök megsértette az alkotmányt, amikor kitüntette Tomaz Ertl-t, aki "közvetlenül felelõs a régi rend idején elkövetett bûnökért az emberi jogok ellen". A közlemény szerint a parlamentnek fel kell szólítania az Alkotmánybíróságot, hogy mozdítsa el hivatalából az államfõt.

Danilo Turk tavaly novemberben adott kitüntetés Ertl-nek, az indoklás szerint azért, "mert megakadályozta szerb nacionalisták felvonulását, akik Ljubljanában a szlovén függetlenedési törekvések ellen tüntettek 1989-ben, amikor még jugoszláv tagköztársaság volt Szlovénia". Ert akkor belügyminiszter volt.

Az ellenzék szerint Ertl nem csak belügyminiszter, hanem a kommunista szlovén titkosrendõrség fõnöke is volt, így együttmûködött a jugoszláv, fõleg szerb föderalistákkal, akik meg akarták gátolni, hogy Szlovénia önálló állam legyen. Turk, akit 2007-en választottak államfõvé a kormányzó balközép koalíció támogatásával, azt mondta, hogy nem ezért, hanem a szerb nacionalisták felvonulásának megakadályozásáért adta a kitüntetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!