Nagyvilág

2013.01.15. 13:06

Mali - Csütörtökön tanácskoznak az uniós külügyminiszterek

Brüsszel, 2013. január 15., kedd (MTI) - Csütörtökön tartanak rendkívüli tanácskozást az uniós országok külügyminiszterei Mali ügyében - közölték Brüsszelben.

Brüsszel, 2013. január 15., kedd (MTI) - Csütörtökön tartanak rendkívüli tanácskozást az uniós országok külügyminiszterei Mali ügyében - közölték Brüsszelben.Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn este jelentette be, hogy erre a hétre összehívja a tagországok külügyminisztereinek rendkívüli ülését az afrikai országban kibontakozott fegyveres konfliktus miatt. Akkor még nem pontosította, hogy melyik napon lesz a rendkívüli miniszteri ülés.

Kedd délelőtt azonban az Európai Parlament (EP) közölte, hogy aznap délután az EP strasbourgi plenáris ülésén Ashton tájékoztatja a képviselőket a Maliban kialakult helyzetről, valamint a csütörtöki külügyminiszteri tanácskozás előkészítéséről.

A Mali északi részét hatalmukban tartó szélsőséges iszlámista fegyveresek a minap támadást indítottak a déli országrész ellen. A bamakói kormány megmentése érdekében Franciaország a múlt pénteken beavatkozott a konfliktusba. A franciák fokozatosan 2500 katonát vezényelnek Maliba, valamint légierővel is támogatást nyújtanak a kormányerőknek.

A francia intervenciót támogatásukról biztosították az ENSZ Biztonsági Tanácsának a tagjai.

Belgium bejelentette, hogy két szállító repülőgéppel és egy mentőhelikopterrel, valamint az ezek kezeléséhez, működtetéséhez szükséges, összesen nyolcvan katonával maga is csatlakozik a mali kormányerőket támogatókhoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!