olimpia

2024.07.30. 08:42

Az olimpiai láng mindenkié

Ilyen még nem fordult elő: az égő fáklyát tizenhét napig oda-vissza közlekedtetik

Korábban mindig úgy volt, hogy miután a megnyitó ünnepség keretében életre keltették az ötkarikás játékokat hirdető szimbólumot, a tűz egy stadionban égett egészen addig, amíg a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye tartott. A francia fővárosban a megszokott gyakorlattól eltérően ezt is másképpen csinálják. 

Örökre szóló képek 
A párizsi szervező bizottság ugyanis azt vallja, hogy a láng mindenkié. Ennek jegyében estétől hajnalig a hőlégballonba rejtett szerkezetet hatvan méter magasra emelik és a kitalált legenda szerint a segítségével így világítják meg Párizst, a fény városát. Napközben viszont a földön bárki megtekintheti az izzó üstöt. Ezért nem zárták le a Louvre Múzeumnál lévő metrómegállót, kígyózik is a tömeg a világhírű tárlathoz: a vizitelők azonban mielőtt beállnának a végeláthatatlan sorokba, hogy – többek között – néhány pillantást vegyenek Leonardo da Vinci Mona Lisa festményére, a csodák egész halmazát rejtő gyűjteményes ház több hektáros kertjébe mennek és fényképeket készítenek. A kordonokkal elkerített lángot persze senki nem közelítheti meg, a gömbre katonák és rendőrök százai vigyáznak, de a kattintások révén örökre szóló fotók készülnek róla. Rengetegen azt csinálják, mint Pisában – ahol a kezeikkel „tartják” meg a ferde tornyot, hogy ne dűljön el –, csak itt öngyújtót vesznek elő és ezzel keltik azt a látványt, mintha maguk lobbantották volna fel az olimpiai lángot. A művelethez persze a megfelelő állásszög érdekében sorba kell állni, türelemben azonban nincs hiány, így a Párizsba érkezettek milliószámra készítik el életük fotóját. KT 

A képen: az olimpiai láng a világszerte ismert Louvre Múzeum kertjében Fotó: KT      

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!