Olimpia

2024.08.08. 15:44

Guzi Blanka így kezdett az olimpián

Guzi Blanka, a DVTK öttusázója csütörtökön a körvívással kezdte meg szereplését az olimpián.

Guzi Blanka vívással kezdte olimpiai szereplését

Fotó: Magánarchívum

A Párizsban zajló olimpián csütörtökön megkezdték szereplésüket az öttusázók, mindkét nemnél a körvívás volt műsoron. A férfiaknál és a nőknél egyaránt 36-36 sportoló küzdött, amelynek során minden résztvevő egy-egy asszót vívott a másik ellen, vagyis összesen 35 csörtét tudott le mindenki.
A csütörtöki programban előbb a férfiak kezdtek, a két magyar közül Szép Balázs mérlege lett jobb, ő 18 győzelmet szerzett, 17-szer maradt alul, így a 18. helyen végzett, és 215 pontot gyűjtött. Bőhm Csabának kevésbé ment jól a páston, 13 alkalommal diadalmaskodott, 22-szer szúrták meg, így a 30. helyen zárt, és 190 pont került a neve mellé. 
A nők délután léptek színre, és itt Gulyás Michelle mellett a DVTK sportolója, Guzi Blanka képviselte a magyar színeket.
Guzi Blanka az első három asszójából egyet nyert meg (1-2-re állt), majd zsinórban két győzelem után két vereség következett (3-2, 3-4). 
Egy újabb siker után háromszor szúrták meg a diósgyőrit (4-7), aki ezután két sikeres asszót hozott (6-7), a folytatásban viszont két ellenfelével szemben alulmaradt (6-9). 
Sajnos, a negatív szériát az újabb két menetben sem tudta megszakítani (6-11). 
Aztán csak véget ért a rossz sorozata (7-12).
Újabb egy ide, egy oda Blankánál (8-13) – még 14 asszója van hátra, és a cél az lenne, hogy az eredményessége ötven százalék körüli legyen.
Két asszót nyerve javított mérlegén a diósgyőri sportoló (10-13).
Győzelem után vereség jött (11-14).
Újabb győzelem és vereség (12-15).
Megszúrták a diósgyőrit, de aztán ő adott tust ellenfelének (13-16).
Két versenyzővel szemben maradt alul Guzi Blanka (13-18).
Még kétszer megszúrták (13-20).
Az utolsó kettőn ő adott tust, két sikerrel fejezte be a körvívást, 15 győzelem és 20 vereség lett a mérlege. Ezzel – a 36 fős mezőnyben – holtversenyben a 27-31. helyen végzett, 200 pontot szerzett, és mindössze 20 egységre van a 9. helyezettől.
Gulyás Michelle vívása jobban alakult, az első hat asszó után ötven százalékos volt (3-3), de aztán javult (7-4), javult (9-5), és csak javult (12-5). És még tovább javult (14-5), majd megint nyert kettőt, zsinórban már nyolc győzelemnél tartott, a második legeredményesebb volt ekkor a mezőnyben (16-5). Aztán megszakadt a remek szériája, becsúszott egy vereség is (17-6). Ám a folytatásban újabb két asszóban diadalmaskodott az újpesti öttusázó (19-6), majd a következdő két csörtéjét is hozta (21-6). Aztán jött egy egy ide, egy oda (22-7), ami után Gulyás Michelle újabb sikerével az élre állt (23-7). A 31. menetben kikapott (23-8), így a francia Elodie Cluvel visszavette a vezetést tőle. Jött egy újabb vereség, majd egy még újabb (23-10), de maradt a 2. helyen. Az utolsó előttiben alulmaradt, azonban az utolsót megnyerte, 24 győzelemmel és 11 vereséggel a 2. helyen zárt, amiért 245 pontot kapott.

Nagyon jó és jó

Martinek János szövetségi kapitány az MTI-nek úgy értékelt, hogy Gulyás Michelle nagyon jó teljesítményt nyújtott, és Guzi Blanka is jó eredményt ért el önmagához képest, emlékeztetett rá, hogy ennél két tussal többel érmes tudott lenni a világbajnokságon.
A körvívásnak kiemelt szerepe van a verseny alakulása szempontjából, mert jó kiindulást jelent az elődöntőre, az onnan továbbjutók pedig a fináléba is magukkal viszik az eredményt.
Az elődöntőt szombaton rendezik két 18 fős csoportban, mindegyikből kilenc öttusázó jut majd a vasárnapi fináléba. A mezőny a körvívást követően átköltözik a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontba. Az olimpián a világkupa-döntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is lesz majd lovaglás. Szombaton az A csoport 9.30, a B pedig 13.30 órakor kezd. A döntőt vasárnap 11 órától rendezik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!