Illegális bevándorlás

8 órája

Felmérés: az emberek a bűnözést a növekvő migrációval hozzák összefüggésbe

A bűnözőktől való félelem egyre inkább foglalkoztatja a németeket. A nyári európai parlamenti választások utáni felmérésekben a többség azt állította, hogy a biztonságérzet hiánya kulcsfontosságú tényező volt a döntésében, sőt egy egy nemrégiben készült közvélemény-kutatás szerint jelentősen nő azoknak az embereknek a száma, akik egy lehetséges terrortámadástól rettegnek.

MW

A rendőrök csempészet miatt elvittek egy férfit, akiről azt gyanítják, hogy nem rendelkezik érvényes tartózkodási engedéllyel Németországban

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Arnold

A világ egyik legnagyobb piackutató intézete, az Ipsos a közelmúltban végzett kutatást. A projekt vezetője Robert Grimm volt, aki társadalomkutatásból doktorált, és 2016 óta az Ipsos Németország politikai és társadalmi kutatásainak vezetője. Most részletesen elmagyarázta a felmérés következtetéseit.

Évek óta először fordul elő, hogy a bűnözés kérdése a felméréseink élén áll. A mi szempontunkból erre több magyarázat is van. Például sok polgár a bűnözést a növekvő migrációval hozza összefüggésbe, ami a második leggyakoribb elem. A fiatal migráns férfiak, azaz a jelenleg Németországba bevándorló emberek többsége a bűnözés kérdésével hozható összefüggésbe

fogalmazott Grimm a Die Welt német lap kérdésére válaszolva

A rendőrségi bűnügyi statisztikák a külföldi gyanúsítottak egyértelmű felülreprezentáltságát mutatják, mindenekelőtt a migránsok bizonyos csoportjai – például a Maghreb-államokból, Grúziából és Nigériából – vonják magukra a rendőrség figyelmét. Amikor súlyos erőszakos cselekményekről és szexuális bűncselekményekről van szó, a figyelem különösen gyakran a fiatal férfiakra irányul, akik gyakran még egészen újak Németországban, eltitkolják személyazonosságukat és nem hajlandók beilleszkedni – írja a Magyar Nemzet.

Az erőszakos bűncselekmények száma 15 éves csúcson van, különösen a súlyos testi sértések száma emelkedik meredeken. Ugyanilyen aggasztó, hogy egyre több a fiatal és gyermek gyanúsított.

A közvélemény-kutatók jelenleg nemcsak az abszolút számokban, hanem néhány különösen nagy visszhangot kiváltó jelenségben is erőteljes növekedést tapasztalnak, például a szervezett bűnözés terén. Észak-Rajna–Vesztfáliában néhány hónapja kisebb háború dúl a rivális bandák között, szinte minden hétre jut egy robbantásos támadás.

Az ilyesmi az emberek biztonságérzetére is hatással van, különösen azért, mert a média széles körben foglalkozik vele. A bűnözéssel kapcsolatos német aggodalmak még annál is nagyobbak, mint ami a franciáknál vagy a briteknél tapasztalható.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában