koncepciós per volt

2020.07.31. 19:12

Bajkai István: Románia nem teljesíti a jogállami kritériumokat

A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Beke István és Szőcs Zoltán ügye azt mutatja, hogy Románia nem teljesíti a jogállami kritériumokat – mondta Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke úgy értékelte:

a két fiatalt ártatlanul, mondvacsinált, nevetséges bizonyítékok alapján, az 1950-es évekbeli koncepciós perekhez hasonló módon ítélték el, a „legsötétebb diktatúrákra jellemző” módon.

Hangsúlyozta: az ügy bizonyítja, hogy Romániában a jogállamiság súlyosan sérül, hiszen ez nem jogi tévedés, hanem koncepciós per volt, amelynek az volt célja, hogy a két fiatalember elítélésén keresztül „a teljes erdélyi magyarságot megfélemlítsék”.

Az ügy üzenete, hogy aki a magyarságáért, az autonómiáért kiáll és kultúráját ápolni szeretné, az retorzióra számíthat

- közölte Bajkai István.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárás folyik a jogállamiság sérelmének vádjával, addig a teljes külhoni magyarságot minden nap jogsértések ezrei érik.

Tíz év is kevés lenne „a brüsszeli munkatársaknak”, hogy Romániában a magyarsággal szembeni jogsértéseket felderítsék – fogalmazott.

Bajkai István üdvözölte, hogy Szőcs Zoltán esetében a közelmúltban kedvező döntés született – feltételes szabadlábra helyezéséről döntött szerdán, első fokon a brassói bíróság -, de arra figyelmeztetett: ez a döntés még nem jogerős, a román ügyészség még jogorvoslatot nyújthat be.

A fideszes képviselő azt kérte a döntést hozó román szervektől, hogy az ugyanazon tényállás alapján elítélt Beke Istvánt is helyezzék szabadlábra.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke azt emelte ki, hogy az ügy nemcsak az erdélyi magyarságot, hanem az egész magyar nemzetet foglalkoztatja. Hangsúlyozta: általánosságban, de különösen Romániára igaz, hogy a kisebbségbe szorult magyarság jogvédelme nem megoldott, és ebben a küzdelemben az Európai Unió semmilyen hatékony segítséget nem nyújt.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi elnökét a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság még megalapozatlannak tartotta a vádak nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, annyi időt, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában