provokáció

2019.06.08. 07:59

Borboly Csaba: az úzvölgyi incidens megerősített bennünket

A politikus biztos benne, hogy nem sikerült megfélemlíteni őket.

Úzvölgye, 2019. június 6. Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Az úzvölgyi katonatemetőben történt incidens miatt a Hír TV Magyarország élőben című adásában Csíkszeredából jelentkezett be Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, aki Velkovics Vilmos műsorvezetőt tájékoztatta az éppen aktuális helyi történésekről és azok várható következményeiről.

„Egy elvakult csürhe volt, amely azt gondolta, hogy minket meg lehet félemlíteni, de én hiszem azt, hogy ezzel a tegnapi akcióval nem hogy megfélemlítettek, hanem igazából megerősítettek bennünket” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A székelyföldi magyar politikus szerint az egész akció a pápa látogatását volt hivatott besározni.

Ez a provokáció a történelemhamisítástól a kegyeletsértésen át a jogszabályok elbitorlásáig mindenről szólt – szögezte le a Csíkszeredából bejelentkező Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.

Az elnök elmondta, nem félnek attól, hogy az erőszak tovább terjed, mert kitartással, imádsággal, hittel és összefogással nyerni lehet.

Borboly Csaba biztos benne, hogy lesz politikai következménye a temetőnél történteknek, szerinte a kormánynak mennie kell.

Magyarországi provokátor is segítette az úzvölgyi incidens kirobbanását

A román szélsőségesek akciójáról Pászkán Zsolt, Románia-szakértővel beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető, a Hír TV Magyarország élőben című adásában.

Hiába kérették be a Külgazdasági- és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet az úzvölgyi események miatt, ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be néhány órával ezelőtt.

Vége az EP-kampánynak, politikailag nehéz rá magyarázatot találni, miért pont az úzvölgyi magyar katonatemető vált a provokáció célpontjává – hangzott el a műsor felvezetőjében.

Pászkán Zsolt Románia-szakértő szerint több forgatókönyv létezik, nagyon pragmatikus oldalról megközelítve ez egy területfoglalási kísérlet volt, a dormánfalvi – Bákó megyei – román polgármester részéről.

Úzvölgye elnéptelenedett, Csíkszentmárton és Dormánfalva között helyezkedik el. Ez utóbbi román polgármestere pont az EP-választások kampánya alatt látta elérkezettnek, hogy „elfoglalja ezt a területet” – vélekedett a szakértő.

Még Bákó-megye kormánymegbízottja is felszólította a nyilvánvaló törvénysértés helyrehozására a dormánfalvi polgármestert, hogy vonják vissza azt a tanácsi rendeletet, amivel közös tulajdonba veszik ezt a területet.

„Tehát ha pragmatikus vagyok, akkor ez egy sovén csomagolásba tett területfoglalás volt. Úgy gondolták, hogy amint beplántálnak oda néhány román keresztet – mert sír nincs – és fölszentelik, akkor ezzel lenyúlják az egész falut és megszerzik azt, amire eddig fájt a foguk” – fűzte hozzá a Románia-szakértő.

A történet másik olvasata, hogy egy bizonyos Gheorghe Simion nevű román provokátor – nem föltétlen magánvállalkozásban – folyamatosan szítja a székelyföldi románokat a magyarok ellen. Őhozzá adódott még egy magyarországi provokátor hölgy is, aki 2017-ben a tusnádfürdői kifütyüléses akcióban hirtelen a semmiből megjelent – mondta Pászkán Zsolt, majd hozzátette: Ladó Andrea díszes kört futott be a magyarországi sajtó egy részében, hogy ő volt az a bátor, aki kifütyülte Orbán Viktort.

A szakember elmondta, hogy ez a hölgy volt az, aki mikor már erkölcsileg győzelemre álltunk ebben a vitában, mert még a román hatóságok is elismerték hogy nincs építési engedély és a polgármester önhatalmúlag lépett fel, hatszáz kilométert utazott, hogy fekete zsákokba öltöztesse a beton kereszteket egyetlen egy órára. Délután megjelent három úzvölgyi – úgynevezett – akciócsoport, és azóta a román sajtó a temetőgyalázáson kizárólag ezt a fekete zsákos akciót érti. Egyértelműen a románok érdeke volt a beton keresztek becsomagolása – húzta alá a szakértő.

A műsor további részében Velkovics Vilmos kérdésére reagálva Pászkán Zsolt párhuzamot vont a hajdani marosvásárhelyi pogrom és a jelenlegi helyzet között, mert véleménye szerint az úzvölgyi incidenshez kellett a román titkosszolgálat is.

Borítókép: Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában