Járvány

2020.09.13. 11:26

Erdő Péter videóüzenetben köszöntötte az online előtalálkozó nézőit (videó)

Fontos, hogy együtt, imádságban reflektáljunk a járvány okozta megrázkódtatásra – mondta az esztergom-budapesti érsek.

Budapest, 2020. szeptember 11. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2020. szeptember 11-én. A szakrális művészetek szeptember 20-ig tartó seregszemléje idén négyszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit országszerte. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek fontosnak nevezte, hogy együtt, imádságban reflektáljunk arra a nagy megrázkódtatásra, amit a koronavírus-járvány okozott.

A bíboros abban a videóüzenetben beszélt erről, amellyel a 2021 szeptemberére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előzeteseként vasárnap kezdődő videósorozat nézőit köszöntötte.

A bíboros elmondta: videóüzeneteket kértek a jövő évi kongresszus előadóitól.

A világ öt földrészéről érkezett üzeneteket a kongresszus eredeti időpontjában, szeptember 13-tól 20-ig naponta teszik közzé a NEK Youtube-csatornáján.

Az első üzenetet felvezetve Erdő Péter úgy fogalmazott: a világjárvány nehézségei „részben az előkészületek lelkiségéhez tartoznak”.

Piero Marini, a NEK pápai tanácsának elnöke videóüzenetében arról beszélt: a járvány miatti átmeneti időszak egyben válaszút is, hogy „megértsük, mi a fontos és mit kell elengednünk”, hogy „elvégezzük a szükséges metszést, ami nélkül nincs új virágzás”.

Kitért arra: a világjárvány tapasztalata segít abban is, hogy újra „felfedezzük az eucharisztikus ünneplés igazibb értelmét”.

Mint mondta, az eucharisztia ünneplése a járvány idején, a nyilvános liturgiák és ünnepek szüneteltetésével sem szakadt meg. Nemcsak a technika segítségével lehetett részt venni benne, hanem „mindenekelőtt azok alázatos hitén keresztül, akik Jézus nevében segítették a betegek gyógyulását”. „Adjunk hálát a megszámolhatatlan szolgálatért” – kérte az olasz érsek.

Piero Marini végül reményét fejezte ki, hogy 2021 szeptemberében a budapesti kongresszuson az eucharisztia közös ünneplésében „megtaláljuk e mélyen emberi cselekedetek forrását”.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2020. szeptember 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában