Ország-világ

2020.10.22. 06:19

Gyurcsány szerint az őszödi az egyik legnagyobb beszéd

Az elmúlt évek talán legbotrányosabb interjúját adta Gyurcsány Ferenc. A bukott miniszterelnök Osváth Zsolt vlogger műsorában azt hangoztatta, hogy az őszödi produkcióját a kor egyik legnagyobb beszédének tartja, a 2006-os októberi rendőrterrorral kapcsolatban pedig könnyelműen kijelentette, hogy „a rendőrség elég setesután viselkedett”. A laza és fiatalos imázs ellenére Gyurcsány kijelentéseiből kiderül, hogy az elmúlt években nem változott semmit: ugyanaz a veszélyes és ravasz politikus, aki ráadásul büszke arra, hogy a csőd szélére sodorta Magyarországot.

Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend elõtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyûlés döntésével. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

„Az őszödi beszéd szerintem az egyik legnagyobb beszéd abban az időszakban. A legerősebb erkölcs, hogy nem értitek, meg kell változtatni!” – jelentette ki büszkén Gyurcsány Ferenc a Való világból ismert Osváth Zsolt Egy kanapén című internetes műsorában.

A DK elnöke több hasonlattal élve is azt igyekezett bizonygatni, hogy a magyar politikatörténet legnagyobb botrányát okozó szónoklata csupán egyfajta szenvedélyes ébresztő beszéd volt a magyarok számára. A 14 évvel ezelőtti tüntetések és a számtalan magyar súlyos sérülését okozó rendőrterror kapcsán pedig könnyelműen kijelentette, hogy „a rendőrség elég setesután viselkedett” – írja a Magyar Nemzet.

Gyurcsány azzal igyekezett elhárítani a személyes felelősségét az ügyben, hogy egy miniszterelnöknek igazából fogalma sincs, hogy kell tömeget kezelni és oszlatni.

„A miniszterelnöknek egy dolga van ilyenkor – tette hozzá –, hogy azt mondja a rendőrségnek, tartsátok fenn a törvényes rendet, de hogy azt hogyan kell csinálni, hogy mi a pontos eljárás, honnan tudná egy miniszterelnök?” – védekezett a pártelnök, aki a műsorvezető kérdésére azt is elmondta, hogy hitt a saját igazában, és aki hisz, az addig megy előre, amíg van hozzá ereje. Hozzátette, hogy a felesége is azt erősítette benne, hogy a hazájáért meg kell küzdeni, és egy másik országot csinálni.”

Miután az RTL egykori műsorvezetőjének lelkes közreműködésével úgy érezték, hogy a botrányos kormányzás emlékeit valamennyire sikerült tisztára mosni, akkor a vicces, laza, trendi és haladó gondolkodású politikus imázsát igyekeztek Gyurcsányról kialakítani a fiatal nézőkben, ami innentől már vitathatatlanul sikeres akciónak bizonyult.

A politikai kérdések után Gyurcsány a főzéstől a sporton át a kiscicákig szinte mindenről beszélt, de a nyíltan homoszexuális vlogger kérésére természetesen a melegjogok – azaz az örökbefogadás és az azonos neműek házassága – kérdésében is véleményt alkotott. Kiderült, hogy noha nem félti a haza és a család eszményét a melegektől, de nem gondolja, hogy erőszakkal kell kikényszeríteni ezeket az ügyeket. Elmondta, hogy

ha ő kerülne újra hatalomra, akkor idehaza a lassú érzékenyítés módszerét alkalmazná: azon dolgozna, hogy „fogadják el a magyarok a szeretet szabadságát”, és ha sikeresen elfogadnák, akkor ezeket a jogokat már törvénybe lehetne iktatni.

Gyurcsány a tőle megszokott „szerénységgel” azt is kijelentette, hogy sikerének titka – amiért minden történés ellenére a politikai életben maradt, ráadásul ő a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció vezetője is – az, hogy egy „normális pasi”, a Demokratikus Koalíció pedig egy „nagyon egészséges csapat”.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában