Ország-világ

2020.10.22. 10:22

Kormányinfó: az idei télen lehetőleg senki ne menjen külföldre síelni (videó)

Ezt Gulyás Gergely mondta a legfrissebb Kormányinfón a hazai koronavírus-helyzet kapcsán.

Budapest, 2020. október 1. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a koronavírus-helyzet romlása alól Magyarország sem kivétel – írja az Origo. Mind a fertőzések, mind a meghaltak száma nő – tette hozzá. Magyarországon a meghaltak tekintetében egymillió főre vetítve 129 áldozat volt, ami nagyjából az egyharmada az uniós átlagnál. Az egészségügyi ellátórendszert sikerült felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani – mondta a miniszter.

Gulyás: 20 százalékkal nő az ápolók fizetése

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kormány elismeri az egészségügyi dolgozók munkáját, így mind az ápolók, mind az orvosok bére emelkedik majd. Novembertől 20 százalékkal nő az ápolók fizetése – tette hozzá.

6,5 millió oltóanyaghoz juthat Magyarország

Gulyás Gergely elmondta, hogy a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina. Minden uniós programban részt veszünk – tette hozzá. Legútobb az AstraZenecával írt alá megállapodást az unió, és ha lesz vakcina, akkor 6,5 millió oltóanyaghoz jutunk.

Van utánpótlás az influenza-oltásból

Gulyás elmondta, hogy mindenki oltassa be magát influenza-elleni oltással. Mindössze a meghaltak 6 százalékának nem volt alapbetegsége, és ez is azt mutatja, hogy alapbetegségek, így az influenza mellett nagyon veszélyes a koronavírus. 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, de tud beszerezni a kormány, ha kell.

Kiterjeszti a kormány az idei SZÉP-kártya kedvezményeket

2021-re is kiterjeszti az idei Szép-kártya szabályokat a kormány – jelentette be Gulyás. Évi nyolcázezer forint juthat a kártyákra maximum – tette hozzá. Szeretné a kormány, ha a belföldi turizmus nem állna meg. Senki ne menjen külföldre, különösen síelni nem – mondta a miniszter.

Továbbra sem tárgyal a kormány Jourovával

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy súlyos ügy a szloválk állampolgár halála Belgiumban. Amikor nem politikai zsarolásra használják a jogállamiságot, akkor jóval kisebb az érdeklődés a jogállami kérdések iránt. Vera Jouróvát továbbra is persona non gratának tekinti a kormány.

Gulyás: lopni tilos ellenzéki képviselőknek is

Gulyás Gergely a DK-s áramlopási botrányáról azt mondta, hogy alapos a gyanú, hogy lopás történt, a hatóságok feladata az eljárás. Lopni tilos ellenzéki képviselőknek is – tette hozzá.

Egyelőre nem lesz digitális oktatás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nincs terv arra nézve, hogy az őszi szünet után ismét digitális oktatás lenne. A kormány elkötelezett, hogy az iskolák normálisan működjenek.

Gulyás: ez egy kevésbé színvonalas akció volt

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Szent István szobor piros-fehér szalaggal való körbetekerése a kevésbé színvonalas tiltakozási formák közé tartozott.

Gulyás az SZFE-ről: semmilyen hatásköre nincs a kormánynak

A kormány nem tárgyalófél az SZFE ügyben, így sok sikert kívánt az egyeztetésre a kuratórium és az egyetem között – mondta kérdésre Gulyás. Nincs politikai célja az ügyben a kormánynak, az érdekünk, hogy minél színvonalasabb oktatás legyen – tette hozzá.

Nem prognosztizál a kormány ebben az ügyben

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormánynak nincsen prognózisa arra, mikor lesz a járványcsúcs.

Ebben az esetben is ingyenes lesz az influenza-elleni védőoltás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ha kifogy az influenza-elleni oltóanyag, akkor az újabb körben is ingyenes lesz.

Így áll a Fidesz Budapesten

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP a legrosszabb esetben is 40 százalékon áll Budapesten, és ez egy jobbközép néppárt esetében nagyon jó eredmény.

Uniós szabályozás lehet a kriptovalutákra

A kriptovaluták egységes szabályozásán az Európai Unió dolgozik – mondta kérdésre Gulyás.

Egyre több a teszt

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy napról napra növekszik a tesztek száma, és ahogyan a fertőzés terjed, úgy nő a tesztek száma is.

Gyermekvállaláshoz kötött a magyar családtámogatási rendszer

A magyar családtámogatási rendszer gyermekhez kötött, így csak női és férfi kapcsolatból is születhet gyermek – mondta egy kérdésre Gulyás. Senkinek semmi köze nincs, hogy ki, hogyan éli a magánéletét, de amikor a gyermekek ép fejlődéséről beszélünk, akkor azt csak a család tudja biztosítani.

MTV Music Award: szigorú menetrend van

Szigorú menetrend szerint tájékoztat az MTV és a kormány a Music Award itthoni rendezése kapcsán – mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra.

A kormány megegyezésre vár minimálbér ügyben

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a jövő évi minimálbér ügyében az érintett feleknek kell megállapodni, a kormány csak akkor szól bele, ha nincs megegyezés.

Ez nem előny, és nem hátrány

Gulyás Gergely kérdésre közölte, az ha valaki egy országgyűlési képviselőnek a gyermeke, az sem előnyt, sem hátrányt nem jelent.

A mostani szabályok minél szigorúbb betartása segít

Gulyás szerint a jelenlegi szabályok minél szigorúbb betartása segíti a védekezést. Ha olyan helyzet alakul ki, akkor természetesen a kormány fog szigorúbb döntéseket hozni – tette hozzá.

Ez történt az NMHH-nál

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az NMHH esetében hazai gyártású influenza-elleni vakcinából kaptak. A kormány nem fog biztonsági tartalékot képezni az oltóanyagokból.

Gulyás: mindenki tartsa be a vállalásait

Gulyás kérdésre azt mondta, Magyarország azt támogatja, hogy mindenki tartsa be a vállalásait a káros anyag kibocsátás kapcsán. Van egy 2030-as klímacél, és mi időarányosan tudjuk teljesíteni, miközben több uniós ország teljesen másként áll.

A főváros feladata a M3-as metró felújítása

M3-as metró felújítása teljes mértékben fővárosi feladat, így a kormánynak nincs mit lépnie ezen a téren – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Nyilvánvaló, hogy mi nem szervezünk rendezvényeket, és az a felelősségteljes magatartás, ha nem tartunk nagy rendezvényt október 23-án. Azok is szervezhetnek ilyen rendezvényt most, akik korábban szemeket lőttek ki – tette hozzá.

Más országok nemzeti ünnepeiről is jó lenne megemlékezni

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, egy nemzetek által alkotott unióban nagyon jó lenne, ha meghonosodna a nemzeti ünnepek kölcsönös elismerése és lenne közös ünneplés Brüsszelben.

Gulyás: ezt nem lehet elvárni senkitől

Senki nem várhatja el, hogy egy szabadidő alatt a gyerekek ne menjenek ki az utcára, de a nagy tömeggel járó gyermekzsúrokat nem most kell megtartani – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Most nem tud repülőteret vásárolni az állam

A szocialisták minden nemzeti értéket, így a repülőteret eladták, de most nincs abban a helyzetben a magyar állam, hogy azt megvegye – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Kérdés, mi lesz a Next Generation alappal

Nagy kérdés, hogy lesz-e Next Generation alap – mondta kérdésre Gulyás. Ha megvalósul, akkor a lehető leghatákonyabban kell azt felhasználni. Az Európai Bizottsággal való tárgyalások már a jövő héten elkezdődhetnek a konkrét programokról – tette hozzá.

Nem követtük el ezt a hibát

Magyarország nem követte el azt a hibát, hogy párhuzamos társadalmak jöjjenek létre a bevándorlás révén – mondta kérdésre Gulyás, és ezt a jövőben sem teszi majd.

Egyelőre nincs időpontja a Putyin-Orbán-csúcsnak

Nincs konkrét időpontja a Putyin-Orbán találkozónak – mondta Gulyás.

A kormány szándéka, hogy ne legyenek szigorúbb intézkedések

A válságkezelés sikere attól függ, hogy jövőre tud-e a magyar gazdaság jelentősen nőni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Szólt arról is, hogy jelenleg is kedvező a munkaerőpiaci helyzet. A beruházásösztönzés továbbra is nagyon fontos eszköz van. Gulyás szólt arról is, hogy egyelőre nem lehet tudni, pontosan mi lesz a jövőben. A kormány szándéka, hogy ne legyenek szigorúbb intézkedések, az ország működjön.

A WHO adatai a legfontosabbak

Az adatok esetében a WHO adataira épít a kormány, és azokat hasonlítja össze más országokéval – mondta Gulyás Gergely.

Más országokra is figyelni kell

Természetesen Magyarország más országok tesztelési gyakorlatát is figyelemmel kíséri, és levonja belőle a konzekvenciákat – mondta Gulyás.

Erről nem ad tájékoztatást a kormány

A kormány a jövőben sem ad tájékoztatást arról, hogy korábbi kormánytagok esetében, milyen egészségügyi állapotban vannak – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Bevethetőek a lélegeztetőgépek

Minden lélegeztetőgép a szükség esetén rendelkezésre áll – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Csak ilyen szabályok változhatnak a választási törvényben

A választókerületi beosztás esetében, ha a kormány hozzányúl, akkor nagyon sok vita lehet, és nincs is ilyen szándéka a kabinetnek – mondta kérdésre Gulyás. Csak olyan szabályon lehet választani, ami nem befolyásolja alapvetően a korábbi kereteket, így a kamupártok, vagy az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változhatnak.

Egyetlen mérce van

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egyetlen olyan mérce van a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amely azt mutatja, hogy a járvány kezdete óta, hogyan alakultak a dolgok. Nem érdemes kiragadni egyes szakaszokat.

Lesz lehetőség másodállásra az orvosok esetében

A másodállásra a jövőben is lesz lehetőség az orvosi szférában – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A részletszabályokból ki fog ez derülni.

Elegendő nyersanyaghoz jut a Dunaferr

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy biztosított a Dunaferr nyersanyaggal való ellátása. A kormány mindennel foglalkozik, amikor segítségre van szükség, így a Dunaferr ügyével is. Van egy magántulajdonú cég, és a munkavállalókkal van vitája. A kormánynak ezen a szinten nincsen beleszólása.

Az egészségügy felkészült a lényegesen nagyobb napi esetszámokra is

Gulyás kifejtette, hogy mindig olyan intézkedéseket hoznak az Operatív Törzs javaslatára, ami szükséges az ország működőképességének fenntartására. Az egészségügy felkészült a lényegesen nagyobb napi esetszámokra is – tette hozzá. A meghaltak hat százalékának nem volt egyéb krónikus betegsége, és ennek a hat százaléknak a jelentős része nagyon idős volt.

Egy-egy hiba előfordulhat

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a járványügyi eljárások során természetesen előfordulhat egy-egy olyan eset, amikor valamilyen hiba történt, de ez általános.

Ekkor kapja meg a hatmilliárdot a főváros

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a Lánchíd felújítására szánt kormányzati összeget, akkor utalják át, ha legalább egy kapavágás történik, és ha szükséges, akkor meghozzák a döntést. A főváros kezdje el a híd felújítását – tette hozzá.

Most is a jobban védekező országok között vagyunk

Magyarország továbbra is jobban védekező országok közé tartozik a második hullámban – mondta Gulyás Gergely. A miniszter közölte, hogy nem érdemes statisztikákból szemezgetni, mert egységes védekezés van.

Ez nem felel meg a tömegrendezvény kategóriájának

Egy focimeccs szabadtéri rendezvény kategóriájába tartozik, és ha minden negyedik széken ülnek csak, akkor nem felel meg a tömegrendezvény kategóriájának – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Minden véleményt meghallgat a kabinet

A kormány mindenki véleményét meghallgatja a védekezés során – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Sem a szakemberek, sem az orvosok nem értenek mindenben egyet, ezért a kormánynak ebben a helyzetben kell meghoznia a legjobb döntést – tette hozzá.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában