Ország-világ

2020.12.21. 11:05

Operatív Törzs: 24-én este felfüggesztik a kijárási tilalmat (videó)

Kiss Róbert elmondta, hogy december 24-ről 25-re felfüggesztik a kijárási tilalmat. A 10 fős családi rendezvényeken nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek. Személyszállító gépek nem szállhatnak le Angliából – hangzott el az Operatív Törzs legfrissebb sajtótájékoztatóján.

Forrás: Shutterstock

Fotó: VAKS-Stock Agency

Platón vagyunk, némi csökkenéssel

Müller Cecília közölte, hogy a járvány platófázisba érkezett, és némi csökkenés is látszik. Az aktív fertőzöttek száma is csökken – tette hozzá az országos tisztifőorvos. A kórházban kezeltek száma még mindig 7 ezer felett van, és 517-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány továbbra is zajlik, a fertőzések száma csökkenni látszik, de a tendenciákat kell követni – írja az Origo.

Meghalt egy 23 éves beteg is

Müller Cecília elmondta, hogy egy 23 éves beteg halt meg az elmúlt napon, de számos súlyos megbetegedésben szenvedett.

Engedélyt kaphat a Pfizer vakcinája

Müller Cecília elmondta, hogy a vakcina kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség ma ülésezik, és bízik benne, hogy a Pfizer engedélyt kap. Így lehetővé válik a tagországok számára az elérhetőség. Müller Cecília reméli, hogyha meglesz az engedély, akkor el tudják kezdeni a védőoltások beadását Magyarországon is. Erre felkészült az ország – tette hozzá.

Ők kaphatnak először oltást

Müller Cecília elmondta, hogy elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást. Várják vissza a kórházaktól az igényeket. Szeretné, ha minél többen élnének ezzel a lehetőséggel. Bizonyosat a tájékoztatóban mindenki fog kapni, és részletes tájékoztató lesz az oltásról mindenkinek.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

5000 vakcina érkezhet az első körben

5000 vakcina érkezhet az első körben – mondta Müller Cecília. Folyamatos beszállítással számolnak a következő időszakban.

Egy 60 százalékos átoltottság esetén jelentősen lassítani lehet a járványt

Nincsen a világon olyan oltóanyag, ami 100 százalékos védettséget adna – mondta Müller Cecília. Minél többen leszünk beoltva, annál nagyobb védelmet fog élvezni a környezet is. Egy 60 százalékos átoltottság esetén jelentősen lassítani lehet a járványt.

A járványügyi éberséget fenn kell tartani

Müller Cecília elmondta, hogy a védettség állapota a második oltást követően egy héttel alakul ki. A járványügyi éberséget továbbra is fenn kell tartani. Hosszú ideje védekezünk, és a mai kormánydöntés értelmében a szenteste alatt nem lesz kijárási korlátozás. Ez egy lehetőség amivel élnünk kell a biztonság megtartása mellett. Mértékletességet és átgondoltságot kért a családoktól Müller Cecília.

Mi történik Nagy-Britanniában?

Müller Cecília a mutáns vírusról azt mondta, hogy éppen ezért zártak a különféle országok Nagy-Britannia esetében. Éppen ezért felfüggesztette a kormány a repülőutakat Nagy-Britannia esetében. Az, hogy változik a vírus, az nem új információ – mondta az országos tiszti főorvos. Korábban nem fedeztek fel olyan mutáns verziót, mint amit Nagy-Britanniában felfedeztek. A továbbiakban is a vírus változásának a követésével egy olyan figyelőrendszert működtetnek, ami segíthet ezen a helyzeten. Az oltóanyag ezen mutáns verzióval szemben is véd – tette hozzá.

Nem történt semmilyen lazítás

Müller Cecília azt is kérte, hogy ne tekintse senki lazításnak a megjelent rendeleteket. Ezzel a lehetőséggel élni kell, aki tud, és ne sarkalljon senkit lazításra, mert a járvány változatlanul zajlik.

Ennyien szegték meg a maszkhasználatot

770 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt a hétvégén – mondta Kiss Róbert. A renddőr alezredes elmondta, hogy 62-en szegték meg a maszkhasználati szabályokat a nagy üzletekben. Egy vendéglátóhelyet zártak be a hétvégén.

1400-an szegték meg a kijárási szabályokat

1400 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom miatt a hétvégén – mondta Kiss Róbert. 471 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt – tette hozzá.

505 büntetőeljárás indult

505 büntetőeljárás indult a tavasz óta a koronavírus-járvány kapcsán, és 99 személyt hallgattak ki – mondta Kiss Róbert.

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne tudjon bejutni a mutáns vírus

Müller Cecília szerint nem lehet kizárni, hogy a brit mutáns vírus bejusson az országba, és ezért függesztették fel a repülőjáratokat. Ezt a mutáns variánst még nem detektálták Magyarországon – tette hozzá. Azon vannak, hogy megakadályozzák a bejutását. Az új mutáns variáns sokkal gyorsabban tud fertőzni – tette hozzá.

Ők következhetnek az egészségügyi dolgozók után

Természetesen az idős otthonok lakóit és a munkatársakat is be fogják oltani – mondta kérdésre Müller Cecília. Mindez egy külön szervezést igényel. Az egészségügyi dolgozókat követően ezt a csoportot fogják megszólítani és értelemszerűen beoltani. Megfelelő biztonsági intézkedések mellett mennek majd a helyszínre az oltócsapatok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában