Trianon 100

2020.06.02. 21:44

Közösségi memorandumot adott át az MKP a szlovák kormányfőnek

A dokumentumban a helyi magyar közösség fennmaradásához és gyarapodásához elengedhetetlenül szükséges tényezőket fogalmazták meg.

A magyar nemzeti közösség memoranduma című dokumentumot adta át Igor Matovic szlovák kormányfőnek kedden a Magyar Közösség Pártjának (MKP) küldöttsége azon a pozsonyi várban tartott találkozón, amelyen a miniszterelnök szlovákiai magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadta Trianon 100. évfordulója kapcsán.

A találkozón, amely a maga nemében eddig egyedülállónak nevezhető, mintegy százan vettek részt a szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete teljes spektrumának képviseletében.

Igor Matovic a Trianoni évforduló ihlette találkozón mondott beszédében azt hangsúlyozta: bár szlovákok és magyarok között történelmi sérelmekből akadt néhány, de a két nemzetnek a jelenben és a jövőben kell megtalálnia a közös nevezőt.

Őry Péter, az MKP ügyvezető testületének elnöke a találkozó után az MTI-nek elmondta: Igor Matovic átvette tőlük a magyar nemzeti közösség memorandumát, amelyben a helyi magyar közösség fennmaradásának és gyarapodásának elősegítését kérik, rámutatva a közösségnek az elmúlt évtizedekben tapasztalt jelentős létszámbeli fogyására.

A dokumentumban a helyi magyar közösség fennmaradásához és gyarapodásához elengedhetetlenül szükséges tényezőket fogalmazták meg. Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy a szlovák alkotmány preambuluma államalkotó közösségként ismerje el a szlovákiai magyar nemzetrészt, biztosítsa a magyar közösség nemzeti jelképeinek szabad használatát, tegye egyenrangú hivatali nyelvé a magyart a magyarok által lakott régiókban, a kormány biztosítsa a magyar közösség széleskörű önigazgatását, illetve az is, hogy a szlovákiai magyarok a magyar nemzethez tartozás kifejezéseként úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy közben megőrizhessék szlovák állampolgárságukat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában