Forrongó Irán

2020.01.08. 10:23

Rejtélyes körülmények között zuhant le Iránban az ukrán utasszállító (videó)

Az előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta a Teherán mellett szerda reggel lezuhant ukrán utasszállító gép katasztrófáját – közölte Ukrajna teheráni nagykövetsége, amely szerint jelenleg kizárható, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás okozta a tragédiát. A légitársaság szerint viszont jó állapotban volt a repülő.

Teherán, 2020. január 8. Az iráni Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülõgép roncsdarabjainál Teherán közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármû hajnalban mûszaki hiba miatt lezuhant 167 utassal és 9 fõs személyzettel a fedélzetén kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülõtérrõl történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/AP/Mohamed Nasziri

Forrás: MTI / AP / Mohamed Nasziri

Fotó: Mohamed Nasziri

Megtalálták mindkét feketedobozt

Egy iráni tisztségviselő úgy nyilatkozott: mindkét feketedoboz megrongálódott, de várhatóan hozzá lehet majd férni a bennük rejlő adatokhoz.

Az iráni polgári repülési hatóság vezetője a Mehr iráni hírügynökség jelentése szerint azt közölte:

Irán nem fogja átadni a feketedobozokat a szerencsétlenül járt gépet gyártó Boeing vállalatnak.

Ali Abedzadeh azt is elmondta, hogy még nem tudják, Irán melyik országba fogja elküldeni a feketedobozokat az adatok elemzésére.

Jó állapotú gép, jól képzett pilóták

„Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel” – jelentette ki Jevhenyij Dihne, a MAU ukrán légitársaság elnöke kijevi sajtótájékoztatóján.

Ihor Szosznovszkij repülési műveleti alelnök hozzátette: mivel a gép elérte a 2400 méter magasságot, minimális az esélye annak, hogy a személyzet hibát követett el. A gép személyzetét két pilóta, egy oktató és hat utaskísérő alkotta. Volodimir Japonenko parancsnok 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyit Boeing típusú gépen repülte, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7600 repülési órával.

Jevhenyij Dihne, a MAU ukrán légitársaság elnöke (k) sajtótájékoztatót tart a kijevi Boriszpili nemzetközi repülőtéren 2020. január 8-án
Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA

Olekszandr Safijev, a MAU műszaki igazgatója elmondta, hogy a gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen. A MAU nem kapott semmilyen jelzést a pilótáktól sem Teherán felé repülve, sem onnan a felszállás előtt arról, hogy műszaki meghibásodást észleltek volna.

Egymásnak ellentmondó hírek

Korábban az Al Hadath jordániai hetilap forrásmegjelölés nélkül közölte, hogy az iráni légvédelem lőtte le tévedésből a gépet. Ezt semmilyen más forrás nem erősítette meg, nyugati hírügynökségek sem vették át az újság információit.

Vaszilj Kirilics, az ukrán külügyminisztérium konzuli osztályának helyettes vezetője megerősítette, hogy az előzetes információk alapján a MAU ukrán légitársaság Teheránnál lezuhant járatának nincs túlélője, minden utas és a teljes személyzet is életét vesztette a katasztrófában.

Elszállításra váró hullazsákok a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép balesetének helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án
Fotó: Ruhollah Vahdati / MTI / EPA / ISNA

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter közölte a Twitteren, hogy 176-an haltak meg a katasztrófában, közülük 82-en irániak, 63-an kanadaiak, 11-en ukránok – a kilencfős személyzettel együtt -, tízen svájciak, négyen pedig afganisztáni, illetve hárman-hárman német és brit állampolgárok.

A katasztrófa miatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megszakította ománi látogatását és visszaindult Kijevbe. Utasítására az RNBO operatív törzset hozott létre, amelynek tagja a többi között a kormányfő, a külügyminiszter, a védelmi és a belügyi tárca vezetője.

Rendőr áll a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép egyik kerekénél a baleset helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án
Fotó: Ibrahim Norúzi / MTI / AP

Az ukrán elnök Facebook-bejegyzésében arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a spekulációktól és a nem megerősített információk közlésétől. Mint írta, személyes ellenőrzése alatt tart minden intézkedést. Közölte hogy a külügyminisztérium elkészíti az utasok listáját, amit hamarosan nyilvánosságra hoznak. Jelenleg a teheráni Khomeini Imám repülőtéren tartózkodik Ukrajna iráni nagykövete és konzulja.

Borítókép: Az iráni Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál Teherán közelében 2020. január 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában