Ország-világ

2021.09.30. 08:14

Orbán kormányoz, Gyurcsány show-t rendez és a választói adatbázis elkészült

Miközben a kormány a nemzeti konzultációt követve cselekszik, addig az ellenzék önmagával szórakozik. Érthető, hogy a baloldalnak 2022-re szüksége lesz egy friss szavazói adatbázisra, de ezt olcsóbban, kevesebb vesződséggel is meg lehetett volna szerezni. Persze a színjátéknak köszönhetően szebb képet mutat az előre lezsírozott „előválasztás”, mégis joggal merül fel a kérdés, hogy ha már belefogtak, akkor miért nem tudták normálisan lejátszani? Ha erre sem voltak képesek, akkor miért higgyük el, hogy képesek lennének az országot vezetni?

Míg Orbán Viktor hétről hétre ismerteti a tennivalókat, a baloldalon tovább folyik a Gyurcsány-show. Drága mulatság, ám az is tény, hogy mulattató cirkuszi mutatvány – írja a PestiSrácok.

A magyar gazdaság elérte a válság előtti szintet, a GDP-növekedés minden elemző szerint 6 százalék felett lesz és történelmi rekordot döntött a foglalkoztatottság. A nemzeti konzultációt figyelembe véve a kormány visszatéríti minden szülőnek a 2021-ben befizetett szja-t. A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt, de lesz nyugdíjprémium, 2022 februárjában pedig visszakapják a 13. havi nyugdíjat. 2022 elején hathavi fegyverpénzt fognak kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek tagjainak, illetve szja-mentességet kapnak a 25 év alatti dolgozó fiatalok. A baloldal eközben „előválasztási” szabályokat szövegez, feddhetetlenségi nyilatkozatokat lobogtat és megdicséri önmagát. Jakab Gyurcsányt, Gyurcsány Jakabot. Kéz kezet mos. Mindenki „Gergőt”, senki sem Tóth Csabát… Na nem mintha krokodilkönnyeket hullatnánk érte, de azért álszent magatartás a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát vagy a holokauszt-emlékműnél „integető” ózdi jobbikost benntartani a rendszerben – fogalmaz a PestiSrácok cikke.

Farkas Péter Barnabás, Ózd jobbikos alpolgármestere, az ellenzéki összefogás DK–Jobbik jelöltje

Megjegyzik, a kormány nemzetközi küzdelmet folytat azért, hogy az LMBTQ-propaganda ne törhessen be a magyar óvodákba és iskolákba, máshol pedig szövetségeseket keres az illegális bevándorlás elleni harchoz.

És az ellenzék? Füstös szobákban alkudozik azon, majd álvitákat tart arról, hogy ki és hol induljon el 2022-ben.

Minden úgy történik, ahogy várható volt

Úgy néz ki, hogy első körben Dobrev Klárát hozták ki győztesnek, de nagy tétben lehet most arra fogadni, hogy a végén úgyis Karácsony lesz a befutó – írja a portál.

Dobrev a legelutasítottabb miniszterelnök-jelölt-jelölt, így a második fordulóban „felhajtóerő” lehet az, hogy többen nem akarják Dobrevet a lista élén látni. Márky-Zay pedig – minő meglepetés! – már jelezte, hogy visszalép Karácsony javára. Így volt ez eltervezve, így lett ez lerendezve. Annyi lehet a könnyebbség, hogy Jakabot egy körrel előbb letudta Gyurcsány, mint azt előre elgondolta.

A DK lenyomta a Jobbikot és megsemmisítette az MSZP-t, miközben a Momentum magát lőtte lábon.

Amit viszont most a végén látunk már tisztán, hogy az egész előválasztásnak nevezett csapatszemle nem csupán a mozgósításról szólt, hanem az adatgyűjtésről is. Az ellenzéki pártok nem a szavazók véleményére voltak kíváncsiak, hanem a nevükre, címükre és elérhetőségükre. Meg arra, hogy kire szavaznak.

Az ellenzéki pártok a lehető legtöbb személyes adatot akarták összegyűjteni, amit majd a 2022-es parlamenti választásokon gátlástalanul használni is fognak.

Drága adatgyűjtés, sok szerencsétlenkedés

A részvételi adatok és az eredmény hitelessége erősen megkérdőjelezhető: az informatikai rendszer az elején teljesen összeomlott, több alkalommal sem voltak szabályosan lezárva az urnák, ráadásul a titkos szavazás sem volt biztosított a sátraknál.

Ami pedig szerdán történt, az minden amatőr szerencsétlenkedést alulmúlt. Reggel egy órán keresztül „oktatták” a számlálókat, majd ígéretük ellenére estére nem végeztek a munkával, mert saját magyarázatuk szerint a csalások kiszűrésére megalkotott QR-kódokat, amiket „becsippantottak”, azt egyesével ki kellett „csippantaniuk”.

A nagy kérdés csupán az volt, hogy mikor nagy késéssel éjjel elkezdtek „szivárogni” az eredmények, akkor abban a 12 körzetben mire kellett várni, ahol csak egy jelölt volt? – teszi fel a kérdést a PestiSrácok.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában