Ország-világ

2021.11.19. 07:29

Orbán Viktor: akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában beszél.

Budapest, 2021. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 15-én.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Az összes virológus szerint nyakig vagyunk a negyedik hullámban – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország!, hangsúlyozva:

aki nincs beoltva, az nem csak magára, hanem mindenkire veszélyt jelent.

„A virológusok szakvéleménye alapján a védelmi intézkedések nem védenek meg a fertőzéstől, csak lassítják a vírus terjedését. Az egyetlen dolog ami megvéd az az oltás. Azt is tudjuk, hogy a második oltás beadása után a vakcina védőereje 4-6 hónap után gyengül, ezért indokolt a harmadik, emlékeztető oltás felvétele is” – mutatott rá.

A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni, és természetesen sokkal magasabb, mintha nem lennénk egyáltalán beoltva – mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő maga is felvette a harmadik oltást, nem is kapta el egyelőre a vírust, és reméli, hogy ha el is kapja, akkor nem dönti le a lábáról.

A kormányfő szerint

bár mindenkinek jogában áll a saját életéről dönteni, de a baj még mindig az, hogy nincs mindenki beoltva, mert ha mindenki védett lenne, akkor nem lenne negyedik hullám, vagy maximum csak hullámocskáról beszélnénk.

Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, és „nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát” – hangsúlyozta.

Mint elmondta: az oltatlanok elhúzzák a járvány időszakát és az oltáselleneseknek is rá kell döbbenniük, hogy vagy beoltatják magukat, vagy belehalhatnak a fertőzésbe, Hangsúlyozta, meg kell győzni az oltáselleneseket arról, hogy már eddig is beoltottak minket jó pár halálos betegség ellen, ezért vagyunk még életben.

Közölte:

jövő héten oltási akció lesz az országban, regisztrálás és bejelentkezés nélkül 101 oltóponton lehet reggel 7-től este 7-ig felvenni a vakcinát.

Úgy vélte: „nem lehet rendőrrel kísérni az embereket oltásra”, „csak a belátás segít a végén”. Szerinte meg kell győzni az oltáselleneseket:

semmi okuk nincs arra, hogy bizalmatlanabbak legyenek a koronavírus-oltással kapcsolatban, mint azon vakcinákkal szemben, amiket megkaptak gyerekkorukban, például a mumpsz vagy a kanyaró ellen.

„A tudománynak is idő kell természetesen, de tíz millió emberből sok százezren nem élnénk, ha más halálos betegségek ellen nem lennénk beoltva” – fogalmazott.

Kitért arra is: a kormány várakozásai szerint

december környékén lesz olyan szakmai vélemény, amely eldönti, hogy az öt és tizenkét év közötti gyerekeket szabad-e oltani,

és ha „jó választ” kapnak, akkor a szülőknek lesz lehetőségük, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeiket beoltassák. Arra is emlékeztetett:

tízmilliónyi oltásunk van, nemcsak harmadszor, hanem negyedszer is képesek vagyunk beoltatni mindenkit.

„A közigazgatás, amely az oltásokat szervezi, hivatása tetőfokán van, le a kalappal előttük” – jegyezte meg, és külön köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelmi dolgozóknak és a katonáknak is. Orbán Viktor kiemelte: most léptették életbe azt a korábbi intézkedést, hogy a rendvédelemnél és az egészségügynél felmondási tilalom van. „Sokan nem boldogok ettől, de az élet most ezt kívánja meg” – tette hozzá.

A kiskunhalasi járványkórházzal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: ez központi irányítású intézmény, amelyet akkor nyitnak meg, ha szükség lesz rá. Egyelőre erre nincs szükség.

A kormányfő arról is beszélt:

messze 80 százalék fölött van azoknak az aránya, akik támogatják az üzemanyagár csökkentését.

Elmondta: „vívunk egy politikai küzdelmet a baloldallal a rezsicsökkentés ügyében”, ez egészült most ki a benzinár kérdésével.

A benzinárak maximalizálásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a benzinár meghatározását eddig helyesen a piacra bíztuk, de van olyan helyzet, amikor a kormánynak be kell avatkoznia, hiszen azt nem lehet tétlenül nézni, hogy egyszer csak az árak az égbe mennek.

Amikor minden szakértő szerint az árak több hétig, talán egy-két hónapig is ha magasak lesznek, akkor reagálni kell, mert az üzemanyagárral az a gond, hogy ez nemcsak a gépjárművek üzemeltetésének a költségét növeli meg, hanem beépül az árakba is. Közölte: ha rendkívüli helyzet van, akkor nem óvatoskodni kell. Kiszámolták, hogy mi az, amit még a szereplők ki fognak bírni, úgy látták, ez a 480 forint, és „ott behúztuk a féket”.

Tehát a magas benzinár, ha az embernek nincs gépjárműve, akkor is bekopogtat a lakásába

– fogalmazott.

A kormányfő arra is kitért, hogy az üzemanyagárak befagyasztása után a politikai vita természetesen azonnal föllángolt, hiszen köztudott,

a baloldal mindig is rezsiellenes volt Magyarországon, mindig azt követelte, hogy piaci árak legyenek a mérvadóak.

„Ugyanakkor a méréseink szerint messze 80 százalék fölött van azoknak a véleménye, akik támogatják a ezt az intézkedést”

– húzta alá.

A kisvállalkozók megsegítéséről a piaci rezsiár kapcsán Orbán Viktor elmondta: létrehoztak egy árszabási rendszert, amelyet egyetemes szolgáltatásnak neveznek, ezek védik a háztartásokat és például az önkormányzatokat. „A vállalkozások számára eddig ez nem volt nyitott, azonban kiszámoltuk, hogy ha a kisvállalkozások számára ezt megnyitjuk, akkor mennyit tudnak nyerni, azok a szereplők pedig, akik az energia szállításával és értékesítésével foglalkoznak, mennyit fognak veszíteni” – fejtette ki. Hozzátette: a jövő hét elején erről is dönteni fognak.

Arra a kérdésre, hogy miképpen reagál Brüsszel a rezsicsökkentésre, a kormányfő úgy fogalmazott:

a brüsszeli bürokrácia „vért hány” a rezsicsökkentéstől, mivel Brüsszelben a multik diktálnak.

Orbán Viktor szerint a baloldal mindig ellene van a rezsicsökkentésnek, abban reménykednek, hogy hátha most is igazuk lesz. Úgy fogalmazott, a baloldal a multik oldalán áll, a kormány az emberekén. A kormányfő ennek kapcsán felidézte, hogy 2002 és 2010 között kétszeres-háromszoros volt az energiaár Magyarországon, mivel a multik úgy állították be a saját érdekeiket, mintha az közérdek volna.

Hangsúlyozta, a baloldal hibát követ el azzal, hogy a nagyvállalatok mellé áll az emberek helyett és engedik, hogy aztán kivigyék a profitot az országból. Véleménye szerint a bajban mindenkinek ki kell venni a feladatát a közös terhekből, nem lehet válságokat úgy kezelni, hogy az emberekkel fizettetik meg az árát.

Hallgassa meg a beszélgetést:

A GDP-eredmények kapcsán a miniszterelnök továbbá elmondta:

a mostani harmadik negyedévnek egyébként erőteljes, de a várthoz képest gyengébb gazdasági növekedése sem veszélyezteti a 13. havi nyugdíj kifizetését,

mivel az a következő évi költségvetés kiadásai között szerepel majd. „A nyugdíj nem egy elvont közgazdasági kérdés, hanem egy érzelmi és társadalmi igazságossági kérdés. A mai sikerek a nyugdíjasok korábbi munkája nélkül nem jöttek volna létre” – rögzítette a kormányfő.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában