választások

2019.07.22. 23:36

Panaszt tesznek az ukrajnai szavazatvásárlások miatt (videó)

A kárpátaljai magyarok szerint az ukrán hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a magyar szavazókat a voksolásban.

Panaszt tesz az Európai Bizottságnál a Fidesz EP-képviselője a vasárnapi ukrán választás során, illetve a kampányban elkövetett jogsértések miatt – számolt be róla a Hír Tv.

Kárpátalján, legalább egy településen szavazatvásárlásról számoltak be. A határon túli magyar közösségnek nem sikerült egy képviselőt sem bejuttatnia a kijevi parlamentbe. A KMKSZ szerint csalás történt a magyar összefogás 3 jelöltjével szemben.

Nem mindenhol zajlott szabályosan az előrehozott választás Ukrajnában. A kárpátaljai magyarok szerint az ukrán hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a magyar szavazókat a voksolásban.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megfigyelői választási csalásokról számoltak be.

Egy felvételen például az látható, amint a szavazást követően egy cigány férfi a választási bizottság helyi elnökétől követeli a voksáért járó pénzt, hiszen mint mondta, ő a megbeszélt módon szavazott. A megfigyelők szerint Királyházán egy nagyszőlősi vállalkozó fizette le a nehéz sorsú helyi roma közösség tagjait, azért, hogy az egyik általa meghatározott nem magyar jelöltre voksoljanak.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő a Hír Televíziónak azt mondta: a mostani volt a legdurvább választás. Mint mondta, panaszt fognak tenni a kampány, illetve a választás során elkövetett jogsértések miatt.

Kárpátalján 3 magyar jelölt indult. a 73-as egyéni választókörzetben Brenzovics László, a 68-as számúban Barta József, a 69-es számú körzetben pedig Tóth Miklós.

Barta József, a KMKSZ alelnöke az Ungvár központú egyéni választókerületben a szavazatok 67 százalékos feldolgozottsága mellett 15,46 százalékkal a jelöltek között a negyedik helyen áll.

A Munkács központú választókerületben Tóth Miklós, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke a voksok 96 százalékának feldolgozottságánál 11,63 százalékkal a harmadik helyet foglalja el.

Miután a CVK visszautasította a kárpátaljai magyar szervezetek kérelmét, hogy a korábbi gyakorlatnak és az ukrán választójogi törvénynek megfelelően magyar többségű választókerületet alakítson ki a július 21-i előrehozott parlamenti választásra, a magyar összefogás három képviselőjelöltje olyan körzetekben indult, ahol a magyar nemzetiségű választók aránya jóval elmarad a többségi nemzethez tartozókétól.

A magyar jelöltek esélyeit rontotta, hogy a hatóságok rendőri intézkedésekkel igyekeztek megfélemlíteni a magyar választókat.

Múlt héten egy kijevi bíróság határozata nyomán maszkot viselő fegyveres rendőrök törtek rá otthonában Rezes Károlyra, az UMDSZ Kárpátalja megyei képviselőjére, Brenzovics László kampánymegbízottjára azzal az ürüggyel, hogy szavazatokat készül vásárolni a választáson.

A választókerületben hamis állításokat tartalmazó szórólapokkal igyekeztek lejáratni a KMKSZ elnökét, akiről ismeretlenek még a voksolást megelőző napon is megtévesztő SMS-üzeneteket küldtek a választóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában