Illegális bevándorlás

2019.08.04. 08:08

Partra szállhatnak Máltán az Alan Kurdin hajón lévő migránsok

Döntés született a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű mentőhajóján tartózkodó negyven migráns sorsáról, akik vasárnap partra szállhatnak Máltán, hogy aztán útnak induljanak az őket befogadó európai uniós országokba.

A migránsokat a máltai haditengerészet egyik hajója szállítja a szigetországba – mondta Joseph Muscat máltai miniszterelnök szombat éjjel.

Bár egyelőre nem tudni, hogy mely uniós tagállamok fogadják be őket, Muscat megjegyezte, hogy egyikük sem marad Máltán. A hajót működtető Sea-Eye a Twitteren azt írta, hogy sokan Németországban lelnek új otthonra.

Az Alan Kurdi szerdán vette fedélzetére a többségében elefántcsontparti és kameruni migránsokat Líbia partjainál egy süllyedő hajóról. A mentőhajó egy ideig Lampedusa szigeténél tartózkodott, de az olasz hatóságok megtiltották, hogy kikössön. Ezt követően Málta felé vette az irányt.

Eközben a Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet mentőhajója továbbra is kikötőt keres, ahol partra teheti 124 utasát. Az olasz hatóságok ezt a hajót sem engedték kikötni.

Olaszország és Málta vonakodik befogadni a civil szervezetek mentőhajói által felvett migránsokat. A két ország szerint az Európai Unió többi tagjának is ki kell vennie részét a terhekből. Az uniós tagállamoknak eddig nem sikerült megegyezniük egy elosztási mechanizmusról, ami felgyorsíthatná a hasonló helyzetek rendezését, így minden esetben egyedi megoldás születik.

Szeptemberben Máltán csúcstalálkozót tartanak az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában