Közel-Kelet

2020.02.28. 06:44

Súlyos veszteség érte a török haderőt egy szíriai légicsapásban

Harminchárom katona halt meg az Idlíb tartományban történt incidensben csütörtökön - jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.

Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá hogy a szíriai kormányerők és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.

A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.

A légicsapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában