Székelyföldért megmozgatjuk Európát – aláírásgyűjtés indult

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.

Budapest, 2019. július 21. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésrõl Budapesten 2019. július 21-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hat évig pereskedett az Európai Bíróságon a polgári kezdeményezés elindításának lehetőségéért, míg végül sikerrel járt. Kiemelte,

az Európai Unióban rendkívül fontos, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben a polgárok ki tudják fejezni akaratukat.

Gulyás Gergely jelezte: a polgári kezdeményezésben

2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, korábban szintén sikerrel vitték végig a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezést, amiről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Hangsúlyozta, az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzenek a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsék őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében.

Gulyás Gergely kitért arra is, azért is üdvözölték az uniós csatlakozást, mert abban reménykedtek, hogy a nemzetiségeket elnyomó kommunista politikával ellentétben az EU-ban a határok jelentősége másodlagossá válik és mindenkinek lehetősége lesz identitása megvallására.

„Ugyan nagyon sok mindenben csalódtunk, de ma is úgy gondoljuk, hogy amikor jogállamiságról van szó az Európai Unióban, akkor ennek egyik legfontosabb vonatkozása éppen a nemzetiségeket megillető egyéni és kollektív jogok”

- fejtette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is minél többen támogassák a kezdeményezést, aminek legegyszerűbb módja az internetes aláírás a www.nemzetiregiok.eu oldalon.

Gulyás Gergely emellett minden magyarországi párttól és civil szervezettől is támogatást kért az aláírások összegyűjtéséhez, továbbá közölte, a Rákóczi Szövetség jelezte, segít a kezdeményezés szervezőinek.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke köszönetet mondott a kormány segítségéért, hangsúlyozva azt is, hogy a polgári kezdeményezésért folytatott hatéves uniós perben is végig maguk mellett érezhették a magyar kabinet támogatását.

Az EU-tagság jelentőségéről szólva elmondta, a rendszerváltás előtt még csak nem is remélhették, hogy a székelység és a magyar kormány közösen tud majd fellépni egy európai fórumon a székelyek jogainak védelmében. „Ez a jó az Európai Unióban” – tette hozzá.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a sajtótájékoztatón
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az SZNT vezetője kitért arra is, az elszakított területeken vannak olyan magyar többségű régiók, amelyek a mai napig megőrizték nemzeti jellegzetességeiket. A polgári kezdeményezés célja tehát, hogy ezeknek a területeknek maradjon meg a regionális identitása.

„Maradjanak meg magyarnak, maradjon meg Székelyföld székelynek, de ugyanez érvényes Kalotaszegre, Érmellékre, Partiumra, a Felvidék magyar többségű területeire”

- fogalmazott Izsák Balázs, aki jelezte,

céljuk eléréséhez a magyar kormány és társadalom támogatására is szükségük van.

Borítókép: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről Budapesten 2019. július 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában