Ország-világ

2020.12.17. 11:02

Szijjártó: nemzetstratégiai érdek a nyugat-balkáni térség stabilizálása (videó)

Mindaz, ami a Nyugat-Balkánon történik, azonnali biztonsági és gazdasági hatással van Magyarországra – hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.

Budapest, 2020. december 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bujar Oszmani észak-macedóniai külügyminiszter (b) megállapodást írt alá Budapesten 2020. december 17-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A külgazdasági és külügyminiszter a közösen tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy mindaz, ami a Nyugat-Balkánon történik, azonnali biztonsági és gazdasági hatással van Magyarországra.

Magyarország ezért minden erejével és kapacitásával támogatja a Nyugat-Balkán európai és euroatlanti integrációs folyamatait – tette hozzá. Szijjártó Péter ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy lassan halad a térség uniós csatlakozása.

Utalt arra, hogy Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia már felvételt nyert a NATO-ba, miközben az EU „nulla teljesítményt” nyújtott a csatlakozásuk ügyében.

Magyarország határozottan azt képviseli Brüsszelben – tette hozzá -, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel végre a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját. Szerinte ez nem csak magyar, hanem uniós szempontból is fontos lenne, mert ha nem gyorsul fel az integrációs folyamat, majd „valaki más” fogja betölteni a térségben ezt a szerepet. Itt lenne az ideje annak, hogy „siránkozás helyett” az EU a tettek mezejére lépjen – jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, kollégájával megállapodásokat írtak alá a felsőoktatási képzésről, a diplomaták közös képzéséről, valamint arról, hogy az Eximbank 115 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar- észak-macedón vállalkozói együttműködés finanszírozására.

Reményét fejezte ki, hogy minél előbb megoldódik a bolgár-észak-macedón (történelemértelmezési és nyelvi) konfliktus, amellyel „formálisan” indokolják a csatlakozási tárgyalások akadályozását.

Fontosnak mondta a biztonsági együttműködést az illegális migráció területén is. Emlékeztetett: Észak-Macedónia déli határán 30 magyar rendőr teljesít szolgálatot, és ezt a támogatást most meghosszabbították 2022-ig.

Bujar Oszmani köszönetet mondott Szijjártó Péternek az országa integrációja ügyében adott magyar támogatásért.

Az Észak-Macedón Köztársaság külügyminisztere azt mondta, soha nem gondolkodtak más alternatívában, csak abban, hogy az Európai Unió tagjai lehessenek, és mindent meg is tesznek ennek eléréséért. Bujar Oszmani sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szomszédjuk, Bulgária nem támogatja uniós csatlakozásukat. Ugyanakkor bízik abban tette hozzá -, hogy megteremtődnek a feltételek ahhoz, hogy Észak-Macedónia megkezdhesse az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat.

Külön köszönetet mondott azért, hogy a magyar rendőrök szolgálatot teljesítenek Észak-Macedónia déli határán.

Kitért arra: Magyarország a világjárvány-helyzetben is sokat segített azzal, hogy humanitárius támogatást nyújtott.

Bujar Oszmani közölte azt is, mindent megtesznek azért, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai is fejlődjenek.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bujar Oszmani észak-macedóniai külügyminiszter megállapodást írt alá Budapesten 2020. december 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában