Járvány

2020.06.02. 16:03

Szlovéniában karantén alá került egy egész osztály egy iskolában

Az eset miatt nem zárják be az intézményt, szigorú óvintézkedések mellett folytatódik az oktatás az iskolában.

Szlovéniában két hétre házi karanténba kell vonulnia egy egész alsó tagozatos osztálynak, Horvátország csak akkor hirdeti a járvány végét, ha 14 egymást követő napon nem regisztrálnak új koronavírus-fertőzöttet – derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.

A karantént azt követően rendelték el Maribor egyik általános iskolájának harmadik osztályos tanulói és tanítójuk számára, miután kiderült, hogy az egyik kisfiú koronavírussal fertőződött meg. A gyereknek nem voltak tünetei, de édesanyjánál diagnosztizálták a Covid-19 betegséget, ezért később az egész családot letesztelték.

Lidija Todorovic, az iskola igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: az eset miatt nem zárják be az intézményt, szigorú óvintézkedések mellett folytatódik az oktatás az iskolában. Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban már egy hónapja nem jegyeztek új fertőzöttet.

Az országban május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszatérhettek az iskolapadokba. A legújabb rendelet szerint hétfőtől a negyedikesek és ötödikesek, szerdától pedig már hatodikos, hetedikes és nyolcadikosok is járhatnak iskolába.

A szlovén kormány március 12-én hirdetett járványhelyzetet. Május közepén – elsőként az Európai Unióban – hivatalosan is kihirdette a járvány végét, vasárnaptól pedig „adminisztratív értelemben” is véget ért a koronavírus-járvány. Ez annyit jelent, hogy hatályon kívül kerültek azok a rendelkezések, amelyeket a járvány megfékezésére hozott a kabinet.

Továbbra is ajánlott azonban betartani a közösségi távolságtartás szabályait, ott ahol az lehetséges. Ahol nem, ott maszkot kell viselni. Nyilvános rendezvényeket ugyanakkor csak 200 főig lehet rendezni.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1475-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 109 maradt. Ezt megelőzően négy napig nem regisztráltak új fertőzöttet Szlovéniában. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 103 maradt. Az országban harmadik napja nincs új fertőzött.

Az első fertőzés három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2088 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 55.

Bár Zágráb hivatalosan még nem hirdette ki a járvány végét, április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd múlt csütörtökön teljesen megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt is.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a járványügyi helyzet jobb mint kielégítő az országban. Ugyanakkor hivatalosan csak akkor hirdetik ki a járvány végét, ha 14 egymást követő napon nem regisztrálnak új koronavírus-fertőzöttet az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában