Ország-világ

2020.11.19. 21:58

Varga Judit: Magyarország soha nem engedi, hogy ideológiai alapon zsarolják

A következő időszakban csakis a jogi és politikai szempontból elfogadható megoldások kerülhetnek az asztalra – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A költségvetési csomag kapcsán tett javaslatok értékelésében Magyarország mindig konstruktív partner lesz – hangsúlyozta Varga Judit. „Egy viszont biztos, Magyarország soha nem engedi, hogy ideológiai alapon zsarolják, soha nem fogadja el azt az elvet, miszerint nem jogállam az, amelyik nem fogadja be a bevándorlókat” – tette hozzá a miniszter.

A következő időszakban csakis a jogi és politikai szempontból elfogadható megoldások kerülhetnek az asztalra – hangsúlyozta. A tárgyalások új kiindulópontjának Varga Judit szerint annak a szolidaritásnak kell lennie, amelyik a költségvetési csomagra vonatkozó kompromisszumot eredményező júliusi uniós csúcstalálkozóra volt jellemző.

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége által a költségvetési csomagot érintő lépéseknek semmi közük a joghoz, a jogi biztonsághoz, politikai és ideológiai nyomásgyakorlásról van szó – szögezte le a miniszter.

Úgy látta: amennyiben Lengyelország és Magyarország nem állnának ki álláspontjuk mellett, gyakorlatilag „aláírnák, hogy a jövőben bármelyik országot zsarolni lehet csak azért, mert nem egyezik bele az Európai Unió migrációs politikájába és ideológiájába”.

Ez pedig – mint Varga mondta – ellentmond a jogállamiságnak és az európai értékeknek. „Látjuk, hogy ennek semmi köze a jogszerű cselekvéshez, politikai zsarolásról van szó” – jelentette ki.

Lengyelország és Magyarország a költségvetési témában szövetségesek, már a csomag tervezete megjelenésekor egyértelmű álláspontot fogalmaztak meg, „tisztességesen és lojálisan figyelmezették” uniós partnereiket, hogy soha nem fogadják el a feltételrendszert, amely ideológiai eszközök segítségével egyes országok álláspontjának megváltoztatását, zsarolását szolgálja – húzta alá az igazságügyi miniszter.

Hangsúlyozta: nem a két ország felelőssége, hogy a német soros elnökség és az Európai Parlament közötti megállapodás következtében módosítottak a júliusi uniós csúcstalálkozón elért költségvetési kompromisszumon. „A felelősség azokat terheli, akik felülírják a júliusi történelmi megegyezést”, amelyben a pénzt nem kötötték a jogállamiságot érintő ideológiai nyomásgyakorláshoz, és azokat, akik felbontották a költségvetési csomag elvét, kivonva a csomagból az egymással összefüggő elemek egyikét – érvelt Varga Judit.

A legnagyobb probléma az, hogy felülírják az uniós szerződéseket, mert a jogállamisággal a 7. cikkely foglalkozik, megsértéséről pedig csak egyhangúan dönthetnek a tagállamok – tette hozzá.

„A felelősség azokat terheli, akik felesleges ideológiai és politikai vitákat szítanak ebben a történelmi pillanatban, amikor egyes országok várva várják a segítséget” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában