PR cikk

2009.10.20. 16:20

Helyi termékek a LEADER színes palettáján

<p>A helyi term&#233;kek fejleszt&#233;se az egyik<br /> legn&#233;pszer&#369;bb t&#225;mogat&#225;si<br /> c&#233;l az &#218;j Magyarorsz&#225;g<br /> Vid&#233;kfejleszt&#233;si Program (&#218;MVP) IV.<br /> tengely&#233;nek int&#233;zked&#233;se, a LEADER<br /> program keret&#233;ben. Erre alapozva az orsz&#225;g<br /> szinte minden szeglet&#233;ben terveznek projekteket,<br /> emellett jelent&#337;s az &#233;rdekl&#337;d&#233;s a<br /> turisztikai programok, a rendezv&#233;nyek &#233;s a<br /> k&#233;pz&#233;sek t&#225;mogat&#225;sa<br /> ir&#225;nt is. A v&#225;rakoz&#225;soknak<br /> megfelel&#337;en b&#337;ven &#233;rkeznek<br /> p&#225;ly&#225;zatok a LEADER akci&#243;csoportokhoz<br /> az okt&#243;ber v&#233;g&#233;ig tart&#243;<br /> beny&#250;jt&#225;si szakaszban.</p>

Országszerte jelentős az

érdeklődés a LEADER program

támogatásai iránt. Az uniós

forrásokra mindenütt nagy a kereslet,

és az egyik legfelkapottabb

célterületnek a helyi termékek

fejlesztése ígérkezik.

Hagyományos vagy éppen

újkeletű sajátosságaikra, a

jellegzetes ételekre, italokra vagy

árucikkekre szívesen

építenek a helyiek, keresve az

útját annak, miként tudják

meglévő tudásukat és

értékeiket vonzerőként is

felvonultatni.

Elsősorban a civilek és az

önkormányzatok

pályázataira számítunk a

Körösök völgyében,

hiszen mindenekelőtt a térségi

identitás megőrzésére,

felfrissítésére koncentrál

a Helyi Akciócsoport is. Olyan

programokat és képzéseket

támogatunk, amelyek a térség

örökségéhez,

sajátosságaihoz illeszkednek, és

valamiképpen az itteni emberek mindennapjaihoz

kapcsolódnak – emelte ki Debreceni

Lajos, a Körösök

Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

ügyvezető-helyettese. A

környéken meghatározó a

kisebbségek jelenléte: románok,

szlovákok, németek is szép

számmal élnek Békés

megyében, így nem csoda, hogy a

kulturális hagyományőrzésre

szeretnének nagyobb összeget

fordítani az ÚMVP IV.

tengelyének forrásaiból. A

helyiek például civil ház

és művész-alkotóműhely

létrehozásán fáradoznak,

ezt segítené

előkészítés alatt

álló pályázatuk.

Debreceni Lajos elmondása

szerint a vállalkozók is

előszeretettel böngészik a

meghirdetett kiírásokat, ők azonban

inkább a III. tengely következő,

novemberi fordulójára

készülnek. A LEADER-ben

leginkább a helyi termékek

gyártóinak aktivitására

lehet számítani. A térség

zászlóshajójának tekintik a

csabai kolbászt, s noha

kétségkívül ez az

országosan is legismertebb jellegzetes

étele a vidéknek, korántsem ez az

egyetlen. A helyi szlovákok jellegzetes

eledele a cigányka, egy darált

sertésmájból és

kolbászhúsból készült

étek, de szintúgy büszkék

lehetnek a környékbeliek a messze

földön ismert, hungarikum

minősítést kiérdemelt

békési pálinkára is.

Öt nyomvonal mentén kezdődhetnek meg a

fejlesztések a Szatmár LEADER

Egyesület akcióterületén.

Ismételten középpontba kerülnek

a turisztikai célú projektek, hiszen az

ÚMVP keretében most

elérhető források

révén olyan beruházások

indulhatnak a kelet-magyarországi

térségben, amelyek

kiegészítik a III. tengely által

már kijelölt irányokat.

Ezúttal a három napraforgós

szálláshelyek kialakítása

kezdődhet meg- részletezte az

elképzeléseket Izsó

Gabriella. Az akciócsoport

munkaszervezetének vezetője

hozzátette: szintén a turizmus

élénkítését, de a

helyi életminőség

javítását is szolgálja a

nagyobb érdeklődésre számot

tartó környékbeli fesztiválok

meghonosítása, illetve a már

létezők továbbfejlesztése.

Utóbbiak közé sorolta a nevezetes

Szatmári Fesztivált, amelynek

egyhetes programjai között

például

szilvalekvárfőző-versenyen

mérhetik össze tudásukat a

versenyzők, továbbá a Milotai

Diófesztivál és a Gyarmati

Vigasságok is legalább ilyen

sikeressé tehető

kezdeményezések.

Az ifjúság

megszólítása a másik

központi LEADER-téma

Szatmárban: az aprófalvas

térségben sokhelyütt gondot okoz a

fiatalok számára, hogy megfelelő

szórakozási és

kikapcsolódási lehetőséget

találjanak. Számukra szeretnének

új programokat kitalálni.

A LEADER sarokpontjának

számító képzési

csomag a gasztronómiára

fókuszál Szatmárban, e

téren ugyanis igencsak van mire

büszkének lenni a 75 települést

összefogó térségben. A

szatmári „slow food” program

keretében a hagyományos ízek

megismertetésére

összpontosítanak.

A LEADER legtöbb eleme iránt

számottevő az érdeklődés

Szatmárban, és öröm

tapasztalni, hogy a civil szervezetek és az

egyházak is serényen

kérdezősködnek a

lehetőségek iránt.

Különféle helyi

szerveződések alakulnak,

érezhető az összefogás, ami a

LEADER szemlélet talán

legfontosabb összetevője. A

kistelepülések önkormányzatai,

a vállalkozók és a civil

szféra képviselői

együttműködésük

révén sokkal hatékonyabban

és eredményesebben köthetik

össze egyes projektjeiket, hogy közösen

nagyobb lendületet adhassanak vidékük

fejlődésének.

Készült az Európai

Unió, a Magyar

Köztársaság Kormánya

és az ÚMVP

Irányító

Hatósága

támogatásával

Európai Mezőgazdasági

Vidékfejlesztési Alap: a vidéki

területekbe beruházó

Európa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!