szponzorált tartalom

2021.06.28. 11:39

A technológia és az emberek fejlesztése kéz a kézben járnak

Interjú: Dr. Frank-Stephan Kupfer-rel, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatójával.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 18 éve működik Miskolcon. Milyen változások, illetve fejlesztések zajlottak a vállalatnál ez idő alatt?

Nagy örömmel tekintek vissza az elmúlt közel két évtized eredményeire. Meggyőződésem, hogy a Bosch értékei Miskolcon biztos, szilárd alapot teremtettek a jövőbeli sikeres munkához. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 óta több, mint a régió egyik vezető szereplője, a vállalat egyben a jövő alakításának fontos tényezőjévé is vált. Cégünk indulása óta folyamatosan bővítette termékportfólióját és fejlesztette azt a felhasználók igényeinek és jövőbeli kihívásainak megfelelően.

Az autóipari alkatrészek, indítómotorok és meghajtóegységek gyártása 2004-ben kezdődött, három évvel később a haszongépjárművek indítómotorjaival gazdagodott a paletta. Telephelyünk 2011-ben új gyártócsarnokkal bővült. A Bosch rendkívül innovatív gyártási kilátásai lehetőséget teremtettek arra, hogy a jövőre nézve olyan elképesztő termékeket fejlesszünk Miskolcon, mint az e-mobilitást szolgáló elektromos hajtásmegoldások, illetve különböző intelligens autóalkatrészek. 2017-ben például előállítottuk az egymilliomodik elektromos fékrásegítőt – a hibrid és elektromos járművek nélkülözhetetlen alkatrészét. Újgenerációs termékeink, mint például a fékrásegítő motor és az elektronikus stabilitásszabályozó, a hibrid és elektromos járművek alapvető alkatrészei. A vállalat 2019-ben gyártotta le a 200 milliomodik autóipari alkatrészt. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének mintegy három százaléka rendelkezhet a Bosch által Miskolcon gyártott elektromos hajtással.

A gyár egyik jelentős, nem autóipari terméke az eBike meghajtás, egy rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítés-rendszert alkalmazó motoregység. Az eBike motor gyártása mellett a miskolci autóipari gyár csomagolja a teljes eBike rendszert, beleértve a meghajtást, a kijelzőt, az akkumulátort, a kábeleket és minden egyéb, a meghajtáshoz szükséges eszközt. A világ minden részébe mi szállítjuk az eBike rendszert Miskolcról. 2020-ban létrehoztunk egy új tesztközpontot és fejlesztési részleget az eBike elektromos meghajtások számára, és idén jelentős fellendülésre számítunk a 4. generációs elektromos kerékpárok esetében. További mérföldkő, hogy az Ipar 4.0 felé vezető úton is jelentős lépéseket tettünk azzal, hogy digitalizáltuk és automatizáltuk logisztikai folyamatainkat.

Emellett nagyon büszke vagyok arra, hogy a vállalat magas színvonalú duális képzést indított, a térség egyik meghatározó munkaadójává vált, és stratégiai partnerségeket alakított ki számos kis- és középvállalkozással. Mindemellett színvonalas, jövőbemutató projektekkel folyamatosan törekszünk a magas fokú innovációra, és biztosítjuk, hogy a régió is kivehesse részét ebből a fejlődésből.

Személy szerint ön mit gondol, melyik a fontosabb? A technológia vagy az emberek fejlesztése?

Véleményem szerint ezek kéz a kézben járnak. Az emberek fejlődésének támogatását ugyanolyan fontosnak tartom, mint a technológiai fejlődést. A Bosch dinamikus, innovatív és kompetens nagyvállalat, amely mindig a jövőbe tekint. A lényeg az, hogy folyamatosan keressük a fejlesztési lehetőségeket. Ez a gondolkodásmódunk egyik alapvető eleme. A Boschnál nagyon fontos az előrelátás, az előre-gondolkodás, ezért nem csupán követjük a meglévő trendeket, hanem mi magunk alkotjuk meg a jövőbeni trendeket, és ezt figyelembe veszünk a fejlesztéseinknél is.

Felelős nagyvállalatként a Boschnál az oktatás mindig kiemelkedő szerepet játszott az életünkben – nemcsak munkavállalóink, hanem partnereink és a jövő nemzedékek kompetenciáinak fejlesztésében is. Miskolcon oktatási programok széles skáláját kínáljuk – az óvodától az általános iskoláig, a duális oktatáson át a középiskolákkal és egyetemi együttműködésekkel egészen a felnőttoktatásig, ami az egyik legutóbbi sikerünk. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. egy nemrég lezárult program eredményeként 2019-ben és 2020-ban 14 tréningprogramra kapott felnőttképzési engedélyt, melynek keretében több mint 1200 fő képzése zajlott.

Elmondhatom, hogy a miskolci Bosch autóipari vállalat sikere és folyamatos növekedése magasan képzett és tehetséges munkatársaink odaadó munkájának köszönhető. Ők jelentik a gyár jövőjének alapját, és a miskolci Bosch jövőjét közösen írjuk – a „Bosch – Miskolc Motorja” vállalati szlogenünknek megfelelően.

Miről szól a lezárt K + F projekt, amely a GINOP-2.2.1-15-2017-00090 támogatásával valósult meg?

Az ügyféligények gyorsan nőnek. Termékeink igénylik az egyre hosszabb élettartamot, az alacsonyabb zajszintet és a nagyobb hatékonyságot. Válaszul ezekre a kihívásokra nagyobb összegeket fordítunk kutatás-fejlesztésre és beruházásra. A Bosch Miskolcon folytatott magas hozzáadott értékű tevékenységei közé tartozik a kutatás- fejlesztés, a tesztelés és a beszállító-fejlesztés.

A GINOP-2.2.1-15-2017-00090 projekt keretében a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztettünk műszaki megoldásokat, hogy megfeleljenek az elektromos járművek által támasztott magasabb követelményeknek megfeleljenek. A projektcsapatban dolgozó kollégáink és szakértőink két alkatrésznél öt technikai kihívásra kerestek választ, együttműködve konzorciumi partnereinkkel. A projektnek köszönhetően számos kitűzött célt teljesítettünk, de a legnagyobb siker, hogy jelentős előrelépést értünk el az elektromos- és hibrid járművek termál rendszere által támasztott magasabb követelmények elérésében. A projekt másik célja a magyar vállalkozások, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények közötti hosszú távú, fenntartható és stratégiailag fontos együttműködésének ösztönzése volt üzletileg hasznosítható tudományos eredmények létrehozásával.

Az együttműködés keretében a vállalat projektrészének összköltsége 600 millió forint volt, melyhez vállalatunk 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, valamint a magyarországi központi költségvetésből. A projekten a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatás Közhasznú Nonprofit Kft.-vel dolgoztunk. Nagy öröm számunkra, hogy két ilyen kiváló partnerrel dolgozhattunk együtt.

– PR cikk –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában