Szponzorált tartalom

2020.12.06. 18:58

Egy újabb mérföldkő a miskolci PV Napenergia életében

A napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó PV Napenergia életében jelentős változás kezdődött 2020-ban. Az idén már hétéves cég gazdasági ügyvezetőjével, Nagy Bálinttal beszélgettünk.

Fotó: Sebők Péter

Legutoljára a helyi sajtóban a német AEG márka kapcsán olvashattunk a tevékenységetekről. Mi a helyzet most a vállaltan miskolci gyökerű cég háza táján?

Nagy Bálint, gazdasági ügyvezető

Izgalmas éveket tudhatunk magunk mögött, ami a napenergia hazai fejlődését jelenti és amelyből lehetőségeinkhez mérten miskolci cégként igyekeztük kivenni a részünket. Egy kiváló piaci környezetben hét év alatt jelentős fejlődésen mentünk keresztül.

Jól emlékszel az egyik nagy eredményünk volt, hogy egy éven át tartó intenzív tárgyalás sorozat után sikerült megállapodást kötnünk a frankfurti Solar Solutions céggel, akik a német AEG szolár technológia forgalmazói, több mint 40 országban. Ennek köszönhetően az ismert világmárka egy kicsit miskolci kötődésű is lett. Az azóta eltelt időben a brand szolártermékeinek hazai hivatalos forgalmazói lettünk így ügyfeleinknek magas minőségű napelemekből álló rendszereket telepítünk. Az AEG termékeire külön viszonteladói kereskedelmi üzletágat építettünk, amellyel a hasonló gondolkodású, minőségben érdekelt telepítő cégeket kívánjuk szolgálni.

A napelemek világa meglehetősen innovatív iparágakhoz sorolható, milyen hatással van ez a cégetek életére?

Az elmúlt 10 évben a technológia rohamléptékű fejlődésen ment keresztül köszönhetően a világban jelentkező megújuló energia iránti fokozódó igényeknek. A magyarországi keresletet az uniós támogatási források húzták jelentősen. Ennek következtében cégünk életében is folyamatos fejlesztésekre volt szükség, technológiai, piaci és humánerőforrás tekintetében. Az AEG-vel való együttműködésnek köszönhetően hazánkban elsőként terveztünk és telepítettünk olyan energiatermelő egységeket, ahol mesterséges intelligenciára épülő szenzoros rendszerrel lehet a napelemek működését, akár egyesével is nyomon követni, ezzel kikerülve egy esetleges műszaki meghibásodásból fakadó üzemszünet veszteségeit. Az eszköz fejlesztéséhez a PV Napenergia fiatal mérnökeink munkájával közvetlenül is hozzá tudtunk járulni.

Ezenfelül, jelenleg is együtt dolgozunk egy magyar mérnökirodával, akik egy olyan villamosenergia-elosztó rendszert fejlesztettek ki, ami napelemmel kombinálva lehetőséget biztosít társasházakban élők számára, hogy lakásaikat megújuló energiával lássuk el, maximális energiabiztonság mellett. Ez, ismerve a miskolci társasházak mennyiségét, csak városunkban jelentős megújuló energiafejlesztés lehet egyéni és közösségi szinten is. Sikeresen vettünk részt az első úgynevezett pilot projekt kivitelezésében, amelyet egy éve adtunk át Győrben.

Fotó: Szmerek Zsuzsa

Ez a több lábon állás és folyamatos fejlesztés egy stabil üzleti és pénzügyi hátteret igényel, hogyan biztosítjátok a szükséges körülményeket?

A kezdetek óta törekszünk a független működés kialakítására ügyvezető és tulajdonos társammal Szabó Zoltánnal, aki a cég műszaki, technológiai részéért felelős. Éveken keresztül az eredményeink egy jelentős részének visszaforgatásából oldottuk meg a fejlesztéseket. Sok esetben nagy segítséget jelentettek azok az elnyert uniós támogatási források, amelyek vállalkozások gazdaságfejlesztését, munkahelyteremtését támogatták. Ahogy egyre intenzívebben növekedtünk, mi sem kerülhettük el a piaci banki hitelek igénybevételét. Ezek azonban csak egy bizonyos fejlettségi szintig jelentettek megoldást. Az idei évben érkeztünk el arra a pontra, hogy a finanszírozáson túl, egy stabilabb üzleti környezet megtöbbszörözheti a hatékonyságunkat. Ezek alapján jutottunk el a Bravogroup Holdinghoz. A kapcsolódásunk révén egy olyan többdimenziós üzleti család részeivé váltunk, amely a tőkestabilitáson túlmutatóan az üzleti folyamataink számára további szinergiákat biztosít. Az egyesüléssel már nemcsak a napelemes rendszerek iránti jelenlegi keresletből fakadó biztonságot, hanem egy tapasztalt partner üzleti rendszereit és kultúrájának hatásait tudjuk beépíteni a mindennapi működésünkbe.

A Bravogroup Holdingról

A Bravogroup Holding Magyarország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalkozása. A vállalatcsoport gyökerei 1981-ig nyúlnak vissza, a szélesebb tevékenységi kör és a vezetői réteg 1992-től alakult ki, a jelenlegi tulajdonosi struktúra a 2000-es években. Nettó árbevétele mintegy 100 milliárd forint, a cégcsoport tagjai irodatechnikai, telekommunikációs, informatikai és energetikai termékeket forgalmaznak, projekteket valósítanak meg, illetve szolgáltatásokat nyújtanak.

A jelenlegi helyzetben a munkahely kiszámíthatósága ismét felértékelődik, mi a helyzet ezen a területen a PV Napenergiánál?

A Bravogroup Holdinghoz való csatlakozásunk legnagyobb hozadéka, hogy munkatársainknak hosszú távú megélhetési lehetőséget tudunk nyújtani. A munkaerő-megtartás mellett a már említett szinergikus hatások miatt az innováció menedzselése során, elsősorban helyi, képzett munkaerőt tudunk foglalkoztatni. Irodai csapatunk zöme a Miskolci Egyetem valamelyik karán végzett. Kollégáink az épületgépészet, energetika, villanyszerelés, tetőfedés, vidékfejlesztés, logisztika, pályázatírás, mérnöki tudományok, informatika, közgazdaságtan területéről származó ismeretekkel, egy színes tudásbázist képviselnek. Sikerült egy jó szellemiségű produktív közösséget összehozni, amit nem csak mi itt a PV Napenergiánál gondolunk így, de például a Dreamjobs álláskereső portál által életre hívott Szerethető Munkahelyek versenyben szavazó közönség is, hiszen a díj 2017-es alapítása óta minden évben a legszerethetőbb 100 díjazott cég között szerepelhettünk, így idén már negyedik alkalommal. A csapatszellem és kvalifikáltság elengedhetetlen küldetésünk teljesítésében, aminek globális és lokális vonzata is van. Ezek alapján büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a klímaváltozás elleni küzdelemhez egy tisztább ország megteremtéséhez és egy ismét virágzó Miskolc létrejöttéhez.

Végezetül mit üzennél azoknak, akik ezt a cikket olvassák?

3 fontos dolgot:

Használjatok megújuló energiát!

A zöld a fáké, ültessetek!

Hajrá, Diósgyőr!

Fotó: Sebők Péter

szerző: Bodnár Péter

fotók: Sebők Péter, Szmerek Zsuzsa

Borítóképünkön: Nagy Bálint, gazdasági ügyvezető, PV Napenergia

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában