Sport

2012.06.27. 08:33

Foci Eb 2012 - Ibériai rangadó az elődöntőben

Donyeck - Custódio szerint agresszívnek kell lenniük, Alonso a csapategységet tartja fontosnak.

Donyeck - Custódio szerint agresszívnek kell lenniük, Alonso a csapategységet tartja fontosnak.A Pireneusi-félsziget két nagycsapata, Portugália és a címvédő Spanyolország fog összecsapni a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében, hogy egyikük jegyet váltson magának a kijevi fináléra. Ha a portugálok a döntőbe akarnak jutni, mindenképp meg kell állítaniuk a spanyolok sokpasszos játékát. Portugália középpályása, Custódio erős ellenfelet vár, és szerinte válogatottja agresszív játékstílusa megállíthatja a vörös-mezesek tili-toli taktikáját. „A spanyolok nagyon labdabiztosak, és pontosan passzolnak. Viszont, ha nálunk van a játékszer, sokkal agresszívabbnak kell lennünk, és megmutatni, mit tudunk” – mondta a Braga játékosa.

A portugál futballista nagyon magabiztos volt a játéktervükkel kapcsolatban. „Szerintem jó lesz a szerdára kidolgozott taktikánk, és bízunk a trénerünk döntéseiben” – fogalmazott magabiztosan Custódio.

Paulo Bentonak, a portugálok szövetségi kapitányának viszont fejtörést okozhat elsőszámú csatárának hiánya, hiszen Helder Postiga a csehek elleni negyeddöntőn (1-0) combizom-húzódást szenvedett.

Nem változtatnak

A címvédésre törő Spanyolország számára nehéz feladat jutott az Európa-bajnokság elődöntőjében, hiszen a „halálcsoportot” túlélő Portugáliát kell majd legyűrnie a Vörös Fúriának. A franciák elleni meccsen (2-0) századik válogatottságát ünneplő, Xabi Alonso szerint a Real Madrid portugáljai jól játszanak, és csak Cristiano Ronaldo miatt nem nagyon akarnak változtatni taktikájukon. „Szerintem nem meglepő, hogy Coentrao, Pepe, és Ronaldo ilyen jól átmentették formájukat a Real Madridból” – folytatta Alonso. „Lehet, hogy mindenki Ronaldóról beszél, hogy rá kell figyelni a legjobban a portugál válogatottból, de mi nem szándékozunk változtatni a taktikánkon. Tanulmányozni fogjuk a játékát, és ha kell, akkor majd egy-két módosítást végrehajtunk, ám a legjobb védekezést csak csapatmunkával tudjuk elérni” – nyilatkozta a Real Madrid 30 éves középpályás.

Egy Barcelona-játékos, Cesc Fábregas is elmondta véleményét Portugália három madridistájáról, és elemezte a portugálok játékát. „Lehet, hogy az ellenfélnél három labdarúgó van a királyi gárdából, de ők klubjukban más stílusban játszanak, mint itt a válogatottban. Portugália középpályásai szeretik megtartani a labdát, és rengeteg helyzetet kidolgozni a megszerzett játékszerrel. Emellett a portugálok jó kontratámadásokat tudnak vezetni ellenfeleikkel szemben” – mondta az FC Barcelona labdarúgója.

Portugália és Spanyolország nagy tornán legutóbb a 2010-es világbajnokságon találkoztak egymással a legjobb 16 között, amikor a spanyolok 1-0-ra nyertek a most hiányzó, David Villa góljával. Viszont legutóbbi Eb-találkozójuk során, még 2004-ben, a portugálok nyertek 1-0-ra a csoportmeccseken, kiütve a ,,szomszédot" a kontinenstornáról.

ÉKN-MAL

 A szerdai menü

Elődöntő

 Portugália – Spanyolország (Donyeck, Donbass Aréna, 20.45)

Játékvezető: Cüneyt Cakir (török).

Portugália: Rui Patricio - J. Pereira, B. Alves, Pepe, F. Coentrao - M. Veloso, Raul Meireles, J. Moutinho – Nani, C. Ronaldo, Almeida. Szövetségi kapitány: Paulo Bento.

Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba – Alonso, Xavi, Busquets – Silva, Iniesta, Fábregas. Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque. 

Számok tükrében

Portugália – Spanyolország

Szerzett gólok: 6-8

Kapura lövések: 70-67

Kaput eltaláló lövések: 33-44

Kapu mellé tartó lövések: 37-23

Kapufák: 5-0

Szögletek: 35-33

Lesek: 8-15

Sárga lapok: 7-6

Piros lapok: 0-0

Elkövetett szabálytalanságok: 60-43

Elszenvedett szabálytalanságok: 55-63

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!