JEGYZET

2021.07.20. 06:30

Kockázat, elemzés

Ballai Attila

Azt hiszem, megalapítom a Futball a Hazafias Nevelésért Európában (Football for Patriotic Training in Europe, FPTE) szervezetet. Aktivistákat toborzok, inkognitóban becsempészem őket a stadionokba, ahol ők titkos felvételeket és jegyzeteket készítenek, és ezek alapján értékelni fogjuk a klubokat és válogatottakat. Hivatalos kapcsolatot építünk ki a kontinentális labdarúgó-szövetséggel, az UEFA-val, amely a mi ítéleteink mentén kedvezményekkel, pluszpontokkal támogatja a leghazafiasabb szurkolótáborokat.

Hogy ebből az egészből nem lesz semmi? Persze, hogy nem. Nem is gondoltam komolyan. Napjaink Európájában és az uralkodó széljáráshoz alázatosan igazodó UEFA-nál nem téma a patriotizmus, egyébként sem lépnek szerződéses viszonyba önmaguk fontosságát gerjesztő egyletekkel. Kivéve, ha a faji megkülönböztetés elleni küzdelem a cél. Persze senki sem vitatja, hogy a rasszizmus ellen küzdeni kell. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, miként. Az arányosság, az egyenlő elbírálás elvét itt kényesen be kellene tartani, ám erre olykor szándék sem látszik.

Az 1999-ben létre jött FARE (Football Against Racism in Europe, azaz Futball az európai rasszizmus ellen) esetében sem feltétlenül. A civil szervezet 2001 óta az UEFA partnere, Jósa Bálint elnökségi tag így nyilatkozott tevékenységükről a Nemzeti Sportnak: „A FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor. (…) A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések.”

Értelmezzük a fentieket! Minden stadionban, ahol nézők is vannak, ha csak egyedi, eseti jelleggel is, de szinte biztosan elhangzanak sértő, trágár mondatok. Ha a FARE előre (!) úgy dönt, hogy kémei ezekre vadásznak, garantált a kollektív büntetés. Egyénekkel ők nem bajlódnak.

Miközben a lelátói hangzavarban még mi sem értjük mindig, mikor mi hangzik el, az ő nyelvzseni külföldi megfigyelőik hajszálpontosan felismerik a rasszista magyar megnyilvánulásokat.

Áldásos munkájuknak is köszönhetően tették zárt kapussá a 2013. márciusi, Románia elleni budapesti vb-selejtezőt, most pedig a túlnyomó többség szerint varázslatos hangulatú budapesti Eb-találkozók miatt bűnhődünk.

Érthető hát, ha a FARE munkatársai nem fedik fel kilétüket; annak bizony fokozott kockázata lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!