Tokaj hírei

2012.01.26. 12:18

Emléktábla és színdarab Tokajban

Tokaj - A város szülöttének, Paulay Edének a domborművét avatták fel Tokajban a róla elnevezett színházban.

Tokaj - A város szülöttének, Paulay Edének a domborművét avatták fel Tokajban a róla elnevezett színházban.Együtt ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Tokaji Írótábor Kuratóriuma, a város önkormányzata és a Kulturális és Konferenciaközpont. A Himnusz születésének évfordulóján egy különleges színdarabot is bemutattak a város teátrumában.

Májer János polgármester a kultúra fontosságáról és annak mindent körülövező tulajdonságáról beszélt a tokaji ünnepségen. Mezey Katalin József Attila díjas költő-író, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke pedig a szakma szépségeiről szólt előadásában. A kultúra napi ünnepségen adták át azt a minisztériumi kitüntetést, amit Krimin Jánosné több évtizedes óvodai és bölcsődei elismeréséül kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjétől nyugdíjba vonulása alkalmából.

Az ünnepségen avatták fel a közadakozásból Veres Gyula Alpár szobrászművész által készített Paulay Ede domborművet is. A Nemzeti Színház egykori igazgatója, színész, rendező és dramaturg Tokaj szülöttje, róla nevezték el a város teátrumát is. A dombormű leleplezése után Májer János polgármester azt mondta, bízik benne, hogy hamarosan teljes alakos szobrot is állíthatnak a művésznek a színház kertjében.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott már az esti színdarab előtt köszöntötte az ünneplőket, ő a Kölcsey Ferenc által papírra vetett Himnusz máig ható aktualitását hangsúlyozta.

Egy rendhagyó színházi előadást is bemutattak a Kultúra Napján. Henrik Ibsen Nóra című drámáját, amit Magyarországon elsőként Paulay Ede rendezésében mutattak be, a Székelyudvarhelyről érkező Tomcsa Sándor Színház adta elő. A rendező Csurulya Csongor sajátos koncepciójának megfelelően a nézők a színpadon foglaltak helyet, mintegy karnyújtásnyi távolságra a színészekről. Így a jelenlévő több mint százötven fős publikum nem vonhatta ki magát a dráma megrendítő hatása alól. Az 1879-ben született mű több olyan problémát vet fel, amely a XXI. század embere számára is sajnos aktuális: az emancipáció, a női egyenjogúság, az eladósodás és a munkahely megszerzése – megtartása gyakran súlyos áldozatokra kényszerít nemcsak a színpadon, hanem a hétköznapokban is.

- EJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!