Tündérszépek 2021

2021.02.21. 19:00

A lényeg, hogy önmaga legyen

A belső szépség tükröződését találják sokan vonzónak a szépségversenyek indulóiban.

Kiss Daniel

This photo taken on December 12, 2015 shows Miss Poland Marta Kaja Palucka (R), Miss New Zealand Deborah Lambie (2nd R) and Miss Samoa Alofa Latafale Auva'a (3rd R) attending an event before the Miss World Grand Final in Sanya, in southern China's Hainan province. The 65th edition of the Miss World Grand Final will kick off on December 19 in Sanya. CHINA OUT AFP PHOTO (Photo by STR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Mit jelent a szépség? Mi a szépségideál? Milyennek kellene lennie egy szépségkirálynőnek? Ezekre a kérdésekre vártunk választ.

Példamutatás, hitelesen

A külsőnek az egészséget kell sugároznia – vallja a témáról Juhász Annamária, aki a Miskolci Egyetem Marketing Intézetének oktatója. Annamária ezalatt egyszerre érti a testi és lelki egészséget: kívül-belül szépnek kell lennie egy szépségkirálynőnek, ezt pedig ki kell tudni mutatni. Sugallnia kell a versenyzőnek, hogy jó szándékú, segítőkész, illetve van kellő tudása, intelligenciája is. Miért szükséges mindez? Juhász Annamária szerint egy szépségverseny résztvevőjének jó példával kell szolgálnia. Felhívta viszont a figyelmet, hogy veszélyes szépségtrendek is jelen vannak körülöttünk. Egészségtelen életviteli megoldások miatt testképzavarok alakulhatnak ki. Ilyen például az anorexia, a bulimia. Vannak különböző népszerű testi beavatkozások is a szépség eléréséhez, melyeket ő bár nem vet el, viszont csak egészséges mértékben tartja lehetőségnek.

Ezek mellett Annamária szerint a szépségkirálynőnek társadalmi felelősségvállalást is ki kell mutatnia. Kérdés, hogy az ilyen címért versenyző, hogyan tud hozzájárulni környezetének jobbá tételéhez, vagyis hogyan tud bánni a szépségével, mint eszközzel. Ismerté válik ugyanis a versenyző arca, így széles körben elterjed a híre annak, ami mellett kiáll.

– Elképzelhető például, hogyha valaki a szépségversenyen teljes ideje alatt újrahasznosított anyagokból készült ruhákban jelenik meg, ezzel felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, de annak is nagy befolyása lehet, ha magyar tervezők ruháit hordja, magyar termelők ételeit, italait fogyasztja, amivel a hazai vállalkozásokat népszerűsíti. Az is egy üzenet lehet, ha mondjuk a verseny alatt sok vitamint szed az egészséges életmódra helyezve a hangsúlyt – mondta.

Ahhoz, hogy egy nő vonzó legyen, a szépségnek ésszel kell párosulnia – Mező István

Kreatív, innovatív módokon kell bemutatnia tehát a szépségversenyek indulóinak azt, amiben hisznek. A legfontosabb azonban Juhász Annamária szerint, hogy hitelesen tegyék mindezt.

– Az hiteltelen, ha valaki csak azért fogyaszt, vesz fel, népszerűsít valamit, mert különböző cégek fizetik. A szponzorálás nem jó, ha nem őszinte. A lényeg, hogy önmaga legyen valaki.

Kívül-belül szép

Szajkó József tanár, fotográfus bár nem érdeklődik a szépségversenyek iránt, megosztotta velünk véleményét arról, hogy milyennek is kellene lennie egy szépségkirálynőnek. Szerinte a külső megjelenés nem minden. A külsőnek hűen kell tükröznie a belső szépséget. Ő úgy gondolja, hogy nem is érdemes olyannak elindulnia egy szépségversenyen, aki nem tudja ezt a belsőt kimutatni. Az már csak személyes preferencia, hogy szerinte az a vonzó, ha a lány sehol nincs tetoválva.

Szépségversenyek kapcsán az első Magyarországon megrendezett verseny jut eszébe

Mező István karikaturistának. Ennek egy tragikus hátterű zeneszám az oka: Homonyi Sándor „Álmodj királylány” című dala. Az első szépségkirálynő, Molnár Csilla Andrea ihlette ezt a dalt, akit 1986-ban öngyilkosságba kergettek a zaklatói. A miskolci Illés klub vezetőjeként már többször is fogadta vendégként Homonyik Sándort, aki náluk is elénekelte az Álmodj királylányt. Mező István szerint is egyaránt fontos a külső és belső. Azt gondolja, hogy ahhoz, hogy egy nő vonzó legyen, a szépségnek ésszel is kell párosulnia. És mi szerinte a legfontosabb? A barátságos tekintet.

– Marlene Dietrich német színésznő például roppant népszerű volt, de nem volt barátságos tekintete. Hideg szépség – gondolja István.

A fiatalság és az egészség

Mayer Krisztina pszichológusként a vonzóság tudományáról mesélt a kérdés kapcsán. Az evolúciós pszichológia ugyanis kimondja, hogy általában mit találnak a férfiak vonzónak a nőkben. Vonzó például a fiatalság. Ennek jele a nagy szem – ez felismerhető a rajzfilmfigurák dizájnján is – és a szép, feszes bőr, ezek együtt adják a bébisémát. Mayer Krisztina szerint nem általános érvényű, de általában a fiatalos színek is – például a világos haj – vonzóbbnak hathatnak.

Az a nő vonzó még, aki egészséges. Ennek pszichológiailag a szaporodásban van a gyökere, de megnyilvánul például abban, hogy keskeny derekat és széles csípőt tartanak szépnek a férfiak. Érdekes módon egyébként a kerek mell is ilyen vonzó tulajdonság, bár sokszor a túl tökéletes forma nem is alkalmas a csecsemő megfelelő táplálásához.

Kívül-belül szépnek kell lennie egy szépségkirálynőnek – Juhász Annamária

Mindezekre rétegződik még a kultúra. Vonzó például sokaknak a fitneszmodellalkat, ami sokszor a testzsírszázalékot tekintve már egészségtelen is, de a kultúra Mayer Krisztina szerint ráhúz erre egy mázat. Persze itt is a személyes ízlés a döntő, ami borzasztóan széles palettát nyit meg. Emiatt bárki vonzó lehet valakinek.

A tudománytól elvonatkoztatva Mayer Krisztina is a belső jelentőségére hívja fel a figyelmet. Meg kell tudni szólalnia a versenyzőnek úgy, hogy képviselni tudja az értékeit. Mayer Krisztina úgy gondolja, hogy a lélek tükre, a szem és a tekintet tudja átadni, hogy éppen kedves-e valaki, vagy mogorva. A személyiségnek még van lehetősége máshogy is megnyilvánulni, mégpedig úgy, hogy mit és hogyan mond, vagy ír le magáról a szépségkirálynő.

(A borítóképen: Felvonuló lányok a 2015-ös Miss World versenyen Kínában. Előtérben Miss Lengyelország, Miss Új-Zéland és Miss Szamoa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!