Jótékonyság

2019.12.05. 13:00

A télapót is magával hozta

Végül nem csak karácsonyfát ajándékozott a cigándi adományozó.

Bájer Máté

Dócs Gizella (jobbra) ajándékai Orosz Erika családjának

Fotó: Ádám János

Nemrégiben közöltük Dócs Gizellának a levelét, aki egy rászoruló családot szeretett volna karácsony alkalmából egy 120 centméteres ezüst műfenyővel megajándékozni, továbbá egy nagy plüssmacit és különböző ruhaneműket is felajánlott.

Nagyon várták

Selyemréti otthonukban látogattuk meg a Mátyás családot, ahol a gyerekek már lelkesen várták az ajándék műfenyőt. A harmadik emeleti kis lakást önfeledt gyerekzsivaj járta át, a négygyermekes család helyzete azonban nem túl rózsás.

– Múlt hétfőn voltam állásinterjún az egyik nagy miskolci cégnél, most a választ várjuk – meséli nekünk a családfő, aki jelenleg munkanélküli. – Az eredeti szakmám festő, de azt az egészségügyi problémáim miatt már nem tudtam csinálni. Legutóbb a BOSCH-nál dolgoztam, de csupán egy hétig voltam ott, mert egyszerűen nem bírta a lábam a megterhelést. A munkaügyi központ szervezésében elvégeztem a targoncakezelői tanfolyamot. Úgy tűnt, rengeteg lehetőség akad targoncásként, de azt senki nem mondta, hogy a legtöbb helyre csak gyakorlattal rendelkező dolgozókat keresnek.

Az orvosi alkalmassági is anyagi kihívások elé állította Ferencet.

– Rossz a szemem, nem tudtam elolvasni a táblán a betűket. Ideadták a papírt, hogy milyen szemüveg kellene, de egy műanyag keretes 15 ezer forint, egy fémkeretes pedig már 20 ezertől kezdődik. Egyszerűen nincs pénzem, hogy kiváltsam őket.

Ám Mátyás Ferencnek nem csak a szeme okoz problémát.

– Érszűkületes a lábam és a szívemet is műteni kellene, ezt azonban nem vállalom, amíg nem teremtek a családnak legalább egy kis anyagi biztonságot.

Az anya sincs sokkal jobb egészségügyi helyzetben, ő 3-as típusú cukorbeteg.

Hetedik éve laknak az albérletükben, ami több helyen is renoválásra szorulna, azonban az apuka attól fél, hogy a festés csak rontana a helyzeten.

– Hamar megcsinálnám, de tartok tőle, hogy a festékben lévő víztől megszívná magát a vakolat, és amilyen állapotban van, biztos leesne. Nem vagyok kőműves, és különben sem lenne pénzem helyrehozni az esetleges károkat.

A szülők arra viszont büszkék, hogy bármilyen nehéz is legyen a helyzet, a gyerekek nem éheznek soha.

– Legtöbbször egy kis farhátat, csirkeszárnyat veszünk. Nem túl sok rajta a hús, de ahhoz elég, hogy ne legyenek éhesek – meséli Mátyás Ferenc, majd hozzáteszi, nem igazán látja az alagút végét.

– A szomszédoktól szoktunk segítséget kapni – nemrégiben egy kidobásra szánt dobozos televíziót ajánlottak fel nekünk – de egyébként nem érzem, hogy bárki is törődne a helyzetünkkel.

Dócs Gizellának azonban sikerült egy kis ünnepi hangulatot hozni a család életébe. Sőt, Cigándról Miskolc felé tartva még a Télapóval is összefutott, így a gyerekek egy-egy tömött mikuláscsomagot is kitehettek az ablakba. Dócs Gizella azt is hallotta, hogy tönkrement Mátyásék DVD-lejátszója, így azt is hozott, hogy a gyerekek újra nézhessék kedvenc rajzfilmjeiket.

– El is adhattam volna ezeket a dolgokat, de annak nem láttam értelmét – vallja a hölgy, aki Cigándról hozta el az adományokat. – Most legalább tudom, hogy jó helyre kerültek, és olyan gyerekeknek fognak boldog perceket okozni, akik igazán hasznukat veszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!