DVTK

2020.02.16. 20:58

A türelem alapot adott

A DVTK ismét nyerni tudott, a Paksi FC labdarúgócsapatát intézték el, élvonalbeli bajnokin.

Berecz Csaba

Fotó: Bujdos Tibor

A labdarúgó NB I 21. fordulójában, szombaton kora este a DVTK csapata a Paksi FC gárdáját fogadta. Nézőcsúcsra ezen a találkozón nem lehetett számítani, ugyanis diósgyőri részéről a Duna-parti csapatnak van a legkisebb tömegvonzó képessége, a Paksi FC elleni mérkőzések általában az átlagtól kevesebb nézőszámot hoznak. Ehhez mérten még jónak is mondható, hogy valamivel több, mint háromezer drukker döntött úgy, hogy tavaszt idéző időjárás közepette megtekinti a két gárda bajnokiját.

Egy és kettő

A hazai gárda szakvezetője, Feczkó Tamás nem szedte szét az előző héten, a Debreceni VSC ellen, hazai környezetben 2-1-es vereséget szenvedett csapatát, csupán egy labdarúgó maradt ki a kezdőből, Memolla, de ő sem a mutatott teljesítménye miatt, hanem azért mert sérülés miatt nem volt bevethető. Helyette Shestakov került csapata, de nem a kieső játékos posztjára, hanem a védelem jobb oldalára, ahonnan Vágit a bal oldalra tette át vezetőedzője.

A paksiaknál nem az volt a kérdés, hogy mennyire hasonlít majd a kezdő a szerdai, a Pécsi MFC otthonában 2-1-re megnyert Magyar Kupa nyolcaddöntő első meccsén szerepelt együttesre, hanem sokkal inkább az, hogy az előző hét végén, a Puskás AFC ellen, hazai környezetben 2-0-ra elvesztett bajnokin kiállított két meghatározó támadójátékost, Bödét és Könyvest kivel pótolják. A meccs előtt kiderült, hogy Osváth és Kulcsár lesznek azok, akik lehetőséget kapnak, ők mindketten pályára léptek a szerdai MK meccsen is kezdőként, viszont a további 9 labdarúgó, aki az első sípszóra készülődött Diósgyőrben, a hétközi összecsapás idején pihenhetett, illetve egy játékos, Szakály csereként játszott. A két új labdarúgó csapatba illesztésével eltért a korábbi háromcsatáros formációjától a Paksi FC, Osváthtal együtt öt védővel játszottak, a korábban szintén védőként szerepelt Kulcsár pedig középpályásként, támadó feladatot is kapott.

Üresen

Miután a meccsen útjára indult a labda, és viszonylag üresen teltek a percek, a 10. minutában mindössze Márkvártnak volt egy veszélyes szabadrúgására, sokaknak a fülében csenghetett Feczkó Tamás meccs előtti nyilatkozata, hogy türelmesen kell játszani. A vendégek először a 20. percben értek fel a diósgyőri kapu elé, és Danilovic védése után elkezdett beindulni a mérkőzés, olyannyira, hogy a piros-fehérek az első kidolgozott helyzetükből megszerezték a vezetést. Ebben a fiatal Kiss T.-nek óriási szerepe volt, mert nem csak a védőjét verte meg, hanem pluszban pontosan tette Ivanovski lábára a lasztit. Innentől mást kellett játszania a hátrányba került zöld-fehér gárdának, és rövid időn belül a nulláról folytathatta volna a meccset a DVTK, ha a Brkovicot becsapó Kulcsárnak egy picit nagyobb rutinja van abban, hogy egy ziccerben milyen megoldást kell választani. A Diósgyőr megúszta, és utána jobban figyeltek a hazaiak hátul, így a félidőből hátralévő időben a Duna-partiak előtt nem adódott egyenlítési lehetőség.

Fordulás után

A második félidő elején a Paksi FC felállásából úgy tűnt, menni fognak a döntetlenért, mert a támadó játékukat igyekeztek megerősíteni. És bár a vendégek voltak kezdeményezőbbek, kis híján Brkovic fejelt gólt egy pontrúgás után, de a kapuson átszálló labdát Szélpál a gólvonalról kanalazta ki, úgy, hogy a laszti a felső léc alsó lapjáról vágódott ki. Ezt követően védő helyett csatár küldött pályára a látogatók szakvezetője, és ezzel összefüggésben is, egy ideig erős mezőnyfölényben futballozott a Paks, a DVTK viszont nem tudott kontrákat vezetni a megszerzett labdák után. A 67. percben Szakály közeli, takarásból eleresztett bombája akadt el Danilovic kapusban, majd nem sokkal később, ahogy egyre nagyobb kockázatot vállalt a Paks, a levegősebb hátsó alakzatával szemben már vezetett néhány ígéretes támadt a Diósgyőr. A csereként beállt Molnár G. lövése után egy akción belül Kiss T. és Hasani is veszélyeztetett, majd Márkvárt lövése után egy védőt érintve, a léc fölött hagyta el a pályát a labda. A hazai villanásokat követően nem előzmények nélkül született meg a piros-fehérek második gólja, és a kontrából elért találattal tulajdonképpen eldőlt a meccs. Az utolsó tíz perc közönségszórakoztatóra sikerült, voltak lehetőségek itt is, ott is, ezek közül a legnagyobb az volt, amikor Márkvárt lövése a gólvonalon álló Lenzsérről vágódott vissza a mezőnybe.

A lüktető hajrá ellenére az eredmény már nem változott, a Diósgyőr türelemjátékkal, és azt követő kontrákkal legyőzte a kiesés elkerülésért zajló harcban korábban még riválisának tartott paksiakat. A DVTK a megszerzett újabb 3 ponttal, az évad kilencedik győzelmével feljött a tabella hatodik helyére.


Diósgyőri VTK – Paksi FC 2-0 (1-0)

Diósgyőr, 3245 néző. V.: Vad II. (Tóth II. V., Csatári; Csonka, Szilágyi).

Diósgyőri VTK: Danilovic (7) – Shestakov (6), Polgár (6), Brkovic (5), Vági (6) – Márkvárt (7), Iszlai (6) – Hasani (6), Rui Pedro (5), Kiss T. (7) – Ivanovski (6). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Paksi FC: Rácz G. (7) – Osváth (5), Lenzsér (6), Szélpál N. (6), Kelemen (5), Szabó J. (6) – Balogh B. (6) – Szakály D. (5), Bertus (5), Kulcsár (6) – Hahn (6). Vezetőedző: Osztermájer Gábor.

Csere: Osváth helyett Sajbán (5) az 55., Rui Pedro helyett Molnár G. (6) a 66., Kulcsár helyett Szendrei (-) a 70., Ivanovski helyett Tabakovic (-) a 72., Hahn helyett Windecker (-) a 77., Márkvárt helyett Egerszegi (-) a 83. percben.

Sárga lap: Kelemen a 34., Lenzsér a 38., Szélpál N. az 53. percben.

Gólszerző: Ivanovski (1-0) a 28., Hasani (2-0) a 78. percben.

Feczkó Tamás: – Az első félidőt teljességgel kontrolláltuk, az történt a pályán, amit szerettünk volna. Fontos volt, hogy mi rúgjuk az első gólt, készültünk a Paks mindkét játékrendszerére, de a második félidőben, amikor felállást váltottak, volt egy 10-15 perc, amikor ők irányítottak. Viszont miután megrúgtuk a második gólt, akár nagyobb különbségű győzelmet is elérhettünk volna. A Paks igazolta a jó hírét, hogy nem véletlenül nyertek sok mérkőzést az elmúlt időszakban. Arra büszke vagyok, hogy rúgtunk két gólt, és ellenfelünk kétszer a gólvonalról mentett, történt mindez egy olyan csapattal szemben, akik az elmúlt hat meccsükön négyszer gólt sem kaptak. Ami nagyon nagyon pozitív: bármelyik játékosunk lép pályára, mindegyik kihasználja azt az időt, ami ott tölthet, és tényleg megmutatják a játékosok, hogy azért vagyunk igazi csapat, mert mindegy, hogy ki dönti el a mérkőzést, és mert mindig mindenki hozzá tud tenni. Nagyon meg akartuk nyerni ezt a mérkőzést, okosabbak, rutinosabbak lettünk egy hét alatt, tanultunk a hibánkból, hogy nem biztos, hogy mindig rohanni kell előre, hanem használni kell néha az eszünket. Nagyon jól birtokoltuk a labdát az ellenfél térfelén, és sok futásra kényszerítettük az ellenfél belső középpályásait.

Osztermájer Gábor: – Az első félidő kiegyenlített volt, szerintem nem volt benne, hogy gólt kapunk, x-es játékrész volt. Aztán a második félidőben, mivel 1-0-ra vezetett az ellenfél, játékrendszert váltottunk, talán átvettük a játék irányítását, és ekkor az volt benne a meccsben, hogy mi fogunk gólt rúgni. De ha nem rúgunk, akkor kapunk. Ez utóbbi történt, ezért fájó vereséget szenvedtünk. Ettől függetlenül a csapatot meg kell dicsérnem, mert nem fociztak ma rosszul. Azt gondolom, hogy ezzel a játékkal tudunk majd előbbre lépni a következő fordulókban.


A gólok története

28. perc: Kiss T. csapta be, majd futotta le a bal oldalon Osváthot, a középpályás egészen az alapvonalig sprintelt, ahonnan jól adott középre, az öt és felesre érkező Ivanovski pedig belsővel a kapu jobb oldalába passzolta a labdát, 1-0.

78. perc: Molnár G. a saját 16-osa elől Tabakovichoz passzolt, a támadó a kezdőkörből Kiss T.-t ugratta ki a bal oldalon. A középpályás egy sprint után a 16-os magasságából középre tette a labdát, ami a Tabakovic elől menteni igyekvő Kelemen lábáról jobbra csorgott át, az akciót a jobb oldalon kísérő Hasani elé. Utóbbi játékos pedig, senkitől sem zavartatva kinézte magának a jobb alsó sarkot, és 12 méterről odalőtte a lasztit, 2-0.


Öten, kooperációval

A Magyar Labdarúgó Szövetség a mostani évad tette közzé, hogy az NB I-es klubok úgynevezett kooperációs szerződést köthetnek az NB II-ben szereplő sportszervezetekkel, amelynek keretében egy élvonalbeli együttestől maximum öt fő, 21 év alatti játékos mind a két osztályra játékengedély kaphat. A kettős szereplés lehetőségét használta ki a DVTK és a Kazincbarcikai SC azzal, hogy a diósgyőriek öt korosztályos válogatott játékosának, Korbély Kristófnak, Szűcs Kornélnak, Farkas Marcellnek, Orosz Donátnak és Tóth Borisznak megteremtette a lehetőséget arra, hogy ha az NB I-ben egy adott hétvégén nem, vagy csak kevés játéklehetőséghez jut az élvonalban, akkor akár a másodosztályban (is) pályára léphessen.


További NB I-es eredmények

Zalaegerszegi TE FC – Újpest FC 2-1 (1-1)

Gólszerzők: Radó (28., 72.), illetve Calcan (17.).

Kaposvári RFC – Budapest Honvéd 0-1 (0-1)

G.: Lanzafame (6.).

Puskás AFC – Kisvárda Master Good 3-1 (1-0)

G.: Szolnoki (36.), Vanecek (66.), Urblík (75.), illetve Gosztonyi (81.).

Kiállítva: Ene (Kisvárda MG, 21.).

Ferencvárosi TC – Mol Fehérvár FC 1-0 (0-0)

G.: Zubkov (51.).


Az NB I állása

1. Ferencvárosi TC 19 14 4 1 36-15 46

2. Mol Fehérvár FC 21 12 4 5 35-20 40

3. Mezőkövesd Zsóry FC 21 11 5 5 29-19 38

4. Puskás AFC 21 9 7 5 34-24 34

5. Budapest Honvéd 21 9 5 7 23-22 32

6. Diósgyőri VTK 21 9 2 10 26-29 29

7. Debreceni VSC 20 8 3 9 33-35 27

8. Újpest FC 20 7 4 9 26-31 25

9. Kisvárda Master Good 21 7 3 11 26-32 24

10. Paksi FC 21 7 2 12 25-37 23

11. Zalaegerszegi TE FC 21 5 6 10 27-31 21

12. Kaposvári RFC 21 3 1 17 19-44 10

Az 1. fordulóból elhalasztott Ferencvárosi TC – Debreceni VSC mérkőzést április 7-én pótolják, a 20. fordulóban elmaradt Újpest FC – Ferencvárosi TC meccsnek még nincs új időpontja.


A 22. forduló programja, február 22. (szombat)

17.00: Kisvárda Master Good – Diósgyőri VTK

17.00: Budapest Honvéd – Puskás AFC

17.00: Kaposvári RFC – Újpest FC

17.00: Mol Fehérvár FC – Zalaegerszegi TE FC

17.00: Paksi FC – Debreceni VSC

19.30: Mezőkövesd Zsóry FC –Ferencvárosi TC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!