Középiskola

2020.04.18. 13:00

A vírus elviszi a ballagást is

Valahogy biztosan be lehet majd pótolni, de aligha lesz az igazi.

Hegyi Erika

Fotó:

Búslakodnak a középiskolák végzősei. Nemcsak az érettségi vizsgák megszervezését kísérő várakozás miatt, hanem mert egészen biztos, hogy az idén elmaradnak a ballagások. Pedig az ünnepséget szinte mindannyian mérföldkőnek, a felnőtté válás ünneplésének tartják.

Így van ezzel Takács Anna is, aki a Herman Ottó Gimnázium tanulója még egy pár hétig.

– Pedig nagyon rákészültünk a barátommal a ballagási vacsorára. Már megszerveztünk mindent, lefoglaltuk a helyet, megrendeltük az ételt, minden rokonunkat meghívtuk. Közösen tartottuk volna, 45- 50 fővel – sorolja Anna. – Az iskolai ünnepséget is rettenetesen sajnálom. Minden évben láttam, hogy orgonával díszítették fel az épületet, és ezért nekem az orgona a ballagást jelenti. Lehet, hogy később lesz ballagásunk, de az már nem lesz olyan, mint a tavaszi. A gimnázium igazgatója azt írta az iskola honlapján, hogy semmiképpen nem engedik el a végzősöket búcsú nélkül. Még nem tudják hogyan, de megtalálják a formáját a méltó ünneplésnek. A családdal is bepótoljuk majd a vacsorát, hiszen most vigyázni kell az idős nagyszülőkre – mondja Anna.

Édesanyja vigasztalja

Édesanyja, Takács Gáborné is nagyon sajnálja, hogy a járvány beleszól a ballagási ünnepségek és vacsorák szervezésébe is. Látja gyermekén a szomorúságot. Hiszen nagy hagyományai vannak az iskolában a búcsúzásnak. Elmaradnak az ezzel kapcsolatos kedves szokások. Némi vigaszt nyújt a gimnázium igazgatójának a végzősökhöz írt kedves levele.

– Én is azzal biztatom Annát, az iskola méltó módon búcsúztatja majd el a ballagókat. De a lányom aggódik, hogy ha ezt augusztus végén vagy szeptemberben szervezik, akkor lemarad róla, ugyanis külföldi egyetemre készül, ahová augusztus közepén már el kell utaznia. A családdal pedig egészen biztos, hogy bepótoljuk a ballagási vacsorát. Hiszen éreznie kell, hogy büszkék vagyunk rá, amiért sok-sok évig szorgalmasan tanult, jó eredményeket ért el – fogalmazott az édesanya.

Próbálják túlélni

Azonban nemcsak a diákok aggódnak, hanem például az éttermek is. Hiszen náluk az év legforgalmasabb napjai épp a ballagások hétvégéjéhez kötődnek. A Calypso étteremben például április 30-án és május 1-jén mindig telt ház van. Deutsch Miklós, a kisvendéglő tulajdonosa lapunknak elmondta, április 30-án az állami középiskolák tartják a ballagási ünnepséget, akkor vacsorára érkeznek az étterembe a családok, másnap délelőtt az egyházi intézmények búcsúznak a végzősöktől, ilyenkor ballagási ebéddel készülnek.

– A telt ház nálunk az jelenti, hogy összesen 100-110 főt tudunk kiszolgálni. Óriási kiesés tehát a vendéglátók számára a ballagás elmaradása. Jelenleg 11–15 óráig vagyunk nyitva, csak elvitelre főzünk menüt vagy más, megrendelt ételt. Kiszállítást is vállalunk, de minimális az igény. Erőlködünk, próbáljuk túlélni ezeket a nehéz heteket. Semmiképp nem szeretném elküldeni egyik dolgozómat sem, hiszen családjuk van, meg kell élniük valamiből – sóhajtott nagyot a kisvendéglő tulajdonosa. Mint mondta, újabb érvágás, hogy az esküvői vacsorák is teljesen leálltak.

A virágüzletek ugyanilyen problémával küzdenek. A belvárosi Mákvirág virágbolt tulajdonosa, Bodnár Ildikó sem tudja, hogy éli túl a vállalkozása ezeket a nehéz hónapokat.

(A borítóképen: Ballagás a Herman Gimnáziumban – Illusztráció| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!