művészeti oktatás

2020.04.05. 11:30

Anya tartja a kamerát

A zeneiskolában és a tánc tagozaton sem állt le az élet a járvány miatt.

Hegyi Erika

Mára szinte minden iskolában kialakult a digitális oktatás legmegfelelőbb formája. De vajon hogy tanítanak messziről a művészeti iskolák? Hegedülni, zongorázni, énekelni és táncolni hogyan lehet távol a pedagógustól? Kiderült, mindenre van megoldás.

Videót készítenek

A miskolci Egressy Béni-zeneiskolában például kreatív zenetanárok dolgoznak, tudtuk meg Szuhánszkiné Ladócsy Erzsébet intézményvezetőtől.

– A digitális tanrend bevezetésekor egy kicsit megijedtünk, hogyan tovább, de már az első hét után örömmel jeleztek vissza a kollégák, hogy minden gond nélkül folytatták a zenetanítást. A Messenger, a Skype, a Google Tanterem és a KRÉTA-rendszer segítségével a diákok megkapnak minden instrukciót, a tanárok pedig figyelemmel kísérhetik növendékeik hangszeres és szolfézstudását. A magasabb évfolyamokon tanuló diákok például videót készítenek hangszeres játékukról, ezt elküldik a tanáraiknak, akik telefonon vagy Messengeren kiértékelik a hallottakat. A rendszer kiválóan működik, a szülőktől is ezt a jelzést kaptuk – számolt be az eddigiekről az intézményvezető.

Azzal folytatta, hogy persze akad néha egy-egy kis gond, de a szülők mindenben partnerek. Például ha a hegedű elhangolódik, azt a kisebbek még nem tudják felhangolni. Sőt az is megtörtént, hogy az egyik gyereknek épp most romlott el az elektromos zongorája. Ő a zeneiskolától kapott egyet kölcsön. A kisebbeknek a szülők abban is segítenek, hogy tartják a telefont vagy egyéb digitális eszközt, amíg a gyermekük eljátssza a tanárnak a darabot.

Nem mindennapiak a szolfézsórák sem. A szolfézstanárok létrehoztak egy-egy Messenger-csoportot, ahol egyszerre látnak és hallanak minden gyereket.

– Szinte minden családnak van valamilyen technikai eszköze a sikeres távoktatáshoz, egy-két helyen volt csak gond, de azt is áthidaltuk. Tanáraink otthon vannak, és onnan végzik a tanítást. Akkor akad csak egy kis probléma, ha a házaspárok mind a ketten zongoratanárok. Ezt úgy oldottuk meg, hogy kaptak az iskolától kölcsön egy zongorát, így egy időben mindketten tudnak oktatni – mondta az intézményvezető.

Skype és Zoom

De hogyan folyik például a táncoktatás a Balázs Győző Református Gimnázium és Szakgimnáziumban? Erről Marschalkó Editet, az intézmény tagozatvezetőjét kérdeztük. Mint fogalmazott, az iskola minden gond nélkül átállt a digitális tanrendre, ők ugyanis már három évvel ezelőtt bevezették a Moodlt, ami egy ismert felnőttoktatási rendszer. Összesen négy napba telt, mire az egész iskola minden tanára és diákja csatlakozott a platformhoz.

– A táncoktatáshoz egyéb lehetőségeket használunk. A Facebook-csoport nem újdonság, hiszen ilyen mindenkinek van, de a Skype és a Zoom segítségével a táncórákat is meg tudjuk tartani. Edzésterveket tudunk a gyerekeknek küldeni, 10-12 perces jógaórákat, melyek a nyújtást és lazítást segítik, erősítő gyakorlatokat, valamint a néptáncot, a balettot és a kortárs táncot is online megjelenéssel tudjuk követni. A gyerekek otthon szépen keresnek egy nyugodt zugot, beállnak, leteszik maguk mellé a kamerát vagy a telefont, és így gyönyörűen tudjuk követni a mozdulataikat, a tanárok még javíthatják is például a láb- vagy kéztartásukat. A különböző videómegosztókon rengeteg feladat található, ezek linkjét is elküldjük a gyerekeknek, de tudunk együtt tornázni és mozogni is. Amit nem tudunk, az az emelések és a térformák kialakítása. Én ezt az időszakot azonban kihasználom az elméleti ismeretek átadására, hiszen diákjaink érettségiznek tánctörténetből is – sorolta Marschalkó Edit.

(A borítóképen: A diákok megkapnak minden instrukciót | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!