Videóval!

2020.06.01. 19:00

Befejeződött a gépszörnyek tiszai szállítása

Véget ért az 1,2 milliárd euróból megvalósuló poliol üzem technológiai egységeinek szállítása a Tiszán, tájékoztatott a MOL.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A poliol komplexum berendezéseit és moduljait a világ több pontján gyártották. A készülékek többségét súlyuk és méretük miatt nem vihették közúton, ezért szállításukra a vízi utat választották. A tervezésnél figyelembe kellett venniük, hogy a Tisza vízszintje évente csak rövid időszakban alkalmas ilyen szállítások lebonyolítására. 2019 novembere óta összesen 65 készülék „hajózott” a Tiszán, amelyek súlya 10 és 400 tonna között volt, méretük pedig néhány métertől 45 méterig terjedt. A féléves időszak alatt a Tisza vízszintje 3 alkalommal csökkent olyan szintre, hogy a szállításokat ideiglenesen le kellett állítani.

Érkeztek készre szerelt egységek Thaiföldről, és egyéb berendezések a világ számos országából Spanyolországtól Kínáig. A tengeri szállítmányok a fekete-tengeri Konstancába érkeztek, ahonnan folyami uszályokon a Dunán és a Tiszán hajóztatták fel a berendezéseket Tiszaújvárosba. A szállítmányok más része a belgiumi Genkből indult, ahonnan folyami szállítás során a Rajna, Majna, Rajna-Majna-Duna csatorna, a Duna és a Tisza volt az útvonal.

Tiszaújvárosban ideiglenes kikötőt kellett építeniük, ahol egy nagy teherbírású lánctalpas daru emelte át speciális szállítójárművekre a rakományokat. A szállítmányok a kikötőből az építési területig az erre a célra kialakított úton jutottak el.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy a legnagyobb gépszörny is megérkezett a speciális szállítójárművön Tiszaújvárosba, azt az alkatrészt szintén a megépített kikötőben emelték ki a lehajózás után a szintén speciális daruval.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!