húsvét

2020.04.10. 09:00

Csokinyúl a járványban

A minőségi csokitermékeket keresik a vásárlók a boltokban és a piacokon is.

Pap Gyula

Berta Csilla a csokinyulak közül választ

Fotó: Bujdos Tibor

A járvány idején a húsvéti bevásárlást is másképpen kell szerveznünk. De mi van a csokitojással és a csokinyuszikkal? Az árusok szerint mindenki inkább a minőségi csokoládét keresi.

Megyei körképünkben a piacok nyitva tartásáról, tojásárakról, csokinyúlforgalomról érdeklődtünk.

Kézműves tojás

A miskolci őstermelői piacon szerda délre már kifogyott a tyúktojás, igaz, az 50 forintos ár mellett volt, aki hetvenet előre rendelt az egyik árusnál. Az árucsarnokban nagyobb a kínálat, M-es és XXL-es is van, 40-től 65 forintig terjed az árskála. A csokitojásokból és -nyulakból a szokásos a felhozatal, mérsékelten fogy, van 290 forintért tapsifüles és 490-ért csokityúk.

Nagyjából beállt a korosztályos vásárlás rendje, azért kisebb atrocitások még előfordulnak, főként azért, mert nincs jogosultsága igazoltatni a vásárlókat az árusoknak.

Juhász Péter némileg formabontóan neje által kézzel festett kacsa- és libatojásokkal jelentkezik már több éve húsvét előtt. Ha a locsolkodásnál nem is, az otthoni tojáskereső akciókban sikere lehet termékeinek, melyeken többek között mesefigurák, focicsapatok, autómárkák és hagyományos népi motívumok elevenednek meg. Van fából készült verzió is, a nagyobb igénybevételek – kisebb gyerekek – számára, katicabogaras. Pénteken zárva lesz a Búza téri árucsarnok, de az őstermelői piac délig várja a vásárlókat.

Tiszaújvárosban megszokták az új rendet a vásárlók, kevés a probléma az időbeosztás miatt – tudtuk meg a piacgondnokságtól. Átlagos a forgalom, a tojás 30 és 50 forint közötti megy, szombaton lesznek nyitva 6–14 óráig.

Házhoz viszik

Szerencsen információink szerint pénteken zárva lesz a piac, de virágot lehet kinn árusítani. Encsen csak csütörtökön van piac, 40 forint körüli áron kél el a tojás, csokinyulat nem árulnak. Mezőkövesden csütörtökön és szombaton van piac hajnali 5-től 14 óráig, a tojást legutóbb 40 forintért árulják.

Sárospatakon zárva van a piac, de szinte azonnal szerveződött az árusokból egy házhozszállítási szolgáltatás: szerdán és szombaton az előző nap megrendelt zöldséget, gyümölcsöt kiviszik az adott címre. Információi szerint a tojás jelenleg 50-60 forint közötti áron megy. Sátoraljaújhelyen általában szintén két napon – kedden és pénteken – van piac – tudtuk meg kollégánktól.

(A borítóképen: A csokitojás hozzátartozik a húsvéthoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!