koronavírus

2020.07.13. 19:00

Egyelőre még a béke szigete vagyunk

Mezőkövesden vélhetően egy szuperfertőző adta át a vírust több mint 20 embernek, jelezte a szakember.  

Hegyi Erika

2020.05.11. Marcali Minta az orr- és szájgaratból, valamint vérvétel. Ezeket a vizsgálatokat végzik el azokon a somogyiakon, akiket a Központi Statisztikai Hivatal kiválasztott a négy hazai orvostudományi egyetemmel közösen végzett koronavírus tesztelésre. Hétfőn a marcaliakat és a környékbeli településen élőket várták a helyi kórház kastélyának épületébe. Foto: Kovács Tibor KT Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Kovács Tibor

Újra növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma a szomszédos országokban. Romániában például több száz új esetet regisztráltak, de minden szomszédunknál emelkedik a fertőzöttek száma. Mi ennek az oka, és mi várható hazánkban? – kérdeztük Dr. Berényi Ervintől, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökétől. Térségünkben ugyanis a Debreceni Egyetem végezte a májusi, országos COVID-19 szűrést.

Az elnök elöljáróban felhívta a figyelmet, a járvány csak lecsendesedett, de még koránt sincs vége. A június eleji, mérsékelt esetszámok egyik oka, hogy az európai országok mindegyike előbb, vagy utóbb, meghozta azokat a szükséges intézkedéseket, melyek lecsökkentették a terjedést. A közösségi terek, a határok és a repülőterek lezárásával tulajdonképpen egész Európa lemerevedett. Így a fertőzöttek nem tudták kinek átadni a vírust. Sokan bíztak abban, hogy a meleg miatt nyáron talán el is tűnik a kórokozó. Emögött azonban csak annyi áll, hogy nyáron erősebb az emberek immunrendszere, így a vírusokkal is jobban meg tudunk küzdeni. Összességében ennek köszönhető a május végi, június eleji áldásos állapot, fogalmazott a szakember.

A járvány még tart

– Azt is látnunk kell, hogy Európában nem csökkent le egészen a fertőzöttek száma. Nyugat-Európa nagyobb országaiban még ma is több száz estet regisztrálnak naponta. Tehát a járvány jelenleg is zajlik. Az adatok szerint a koronavírus fertőzőbb, mint az influenza, a kanyaróhoz hasonló. A vírus reprodukciós rátája 2-3 lehet, ami azt jelenti, hogy egy koronavírusos beteg 2-3 másikat tud megfertőzni. Ha nem vezettük volna be időben a korlátozásokat, és a járvány szabadon terjedhetett volna, akkor a 20. napon már 1000 fertőzöttel kellett volna számolnunk nekünk is. Szerencsére ezt megakadályoztuk. Akkor nyitottunk ki, amikor már jó helyzetben voltunk, és a reprodukciós rátát leszorítottuk egy alá. A többi ország azonban nyitáskor nem volt ilyen jó helyzetben. A vírus újbóli előretörésének az oka, hogy egyes országokban még „izzott a parázs”. Az Olaszországban dolgozók közül sokan tértek haza Romániába, Bulgáriába, így újra lángra kapott a járvány. Most ott tartunk, hogy Romániában csúcsot dönt az új esetek száma, ennyi fertőzött még áprilisban sem volt. Hasonló a helyzet Bulgáriában, Ukrajnában és Szerbiában is – sorolta dr. Berényi Ervin.

Azzal folytatta, hogy hazánk most olyan, mintha a béke szigete lenne, de rendkívül résen kell lennünk. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fertőzések számának drasztikus növekedését. Ne tartsunk tömegrendezvényeket, viseljünk maszkot, tartsuk be a járványügyi szabályokat. Továbbá monitorozni kell azokat a helyeket, ahol a vírus legvalószínűbb módon felbukkanhat. Az egészségügyi intézményekben, a különösen veszélyeztetetteket és az egészségügyi dolgozókat folyamatosan szűrni kell.

Szuperfertőzők

– A vírus nem tréfa – hangsúlyozta az elnök. – Az elmúlt napokban épp Mezőkövesden történt, hogy egyvalaki megfertőzött egy egész tantestületet. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak olyan szuperterjesztők, akik zárt térben néhány óra alatt tíznél is több embernek adhatják át a vírust. Én abban bízom, hogy ha minden szükséges intézkedést megteszünk, akkor uganúgy laposan tudjuk tartani a járványgörbét, mint tavasszal. Nem hiszem, hogy az lenne a megoldás, hogy újból lezárjunk mindent, mert abba belepusztul az ország. De nagyon oda kell figyelni! – figyelmeztetett az elnök.

Jelezte: Legnagyobb veszélye a külföldről behurcolt fertőzéseknek van, ezt egyértelműen csökkenti, ha idén nem tervezünk külföldi nyaralást.

Végül a májusi, országos szűrésről kérdeztük. Megtudtuk, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a behívottak 68,8 százaléka jelent meg a szűrésen. Az eredmények alapján a számítások szerint Észak-Magyarországon (Nógrád, Heves és B.-A.-Z. megyében) 10 ezer ember közül 45-en fertőződhettek meg. Érdekesség, hogy a keleti régióban az idősebb korosztályban volt magasabb a fertőzöttek száma, a nyugati megyékben viszont a fiataloknál. Ennek az az oka, hogy utóbbi régióban sokan járnak át a szomszédos, nyugati országokba dolgozni, tudtuk meg.

(A borítóképen: Koronavírusra tesztelnek egy férfit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!