Napi tájékoztató

2020.04.05. 13:00

Járványügyi robbanás előtt a főváros, eggyel több beteg Borsodban

Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján az Észak-Magyarország kérdésére elhangzott, hiába a jó idő és a saját udvar, nem fogadhatunk társaságot. Elsősorban a fővárosiak figyelmét hívták fel a szabályok betartására.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Halmozódás Pest megyében

Vasárnap délelőtt is megtartotta a napi tájékoztatóját az Operatív Törzs. Dr. Müller Cecília elmondta, vasárnapra 733-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma – megyénkben egyel nőt a szám, hétre, amellyel még mindig a második legkevesebb a betegszám a megyék között –, ketten pedig elhunytak. Ugyanakkor örvendetes módon növekszik a gyógyultak száma, vasárnapra 66-an voltak.

A fertőzöttek arányait, eloszlásukat vizsgálva a budapestiekhez szólt kiemelten. A legtöbb fertőzött ugyanis a fővárosban van, az összes 42 százaléka, az összes fertőzött 62 százaléka pedig Pest megyében található. Itt halmozódást lehet látni, így nagy az esély, hogy Budapesten berobban a járvány, ezért nagyon fontos a figyelem és a fegyelmezettség. Azt tapasztalják, hogy sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozásokat, rosszul értelmezik az időintervallumokat. Amikor vásárolhatnak, ügyintézhetnek, az nem azt jelenti, hogy szabadon sétálhatnak, és beszélgethetnek az utcán. Mindenki csak annyit tartózkodjon az otthonán kívül, amennyit feltétlenül szükséges. Az idősek ne tartózkodjanak 9-12 között végig az utcán és a fiatalok se csoportosuljanak.

Sok helyen csoportosulnak

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs Ügyleti Központjának munkatársa elmondta, hét repülő érkezett szombaton, sok ezer védőeszközzel. Magyarok is érkeztek haza Tirolból két konvojban. A román határon vendégmunkások beléptetését felfüggesztették, mert tisztázni kell, hogy a célországba valóban van joguk és engedélyük belépni.

13435 házi karantén, ezek ellenőrzésének a száma elérte a 103305-öt. A kijárási korlátozások ellenőrzése során azt tapasztalták, hogy Budapesten a Városligetben, a Normafánál, vagy éppen a Margit-szigeten jelentős csoportosulás kezdődött a jó idő miatt. Rendőri intézkedésre volt szükség a XIII. kerületben, ahol illegális gyorsulási versenyt tartottak fiatalok. A belvárosban is „csoportképző” helyek vannak, ahol szintén szankcionálni voltak kénytelenek. A tapasztalatok szerint az üzletek nem mindig tartják be a nyitvatartási korlátozást, országosan 61, míg Budapesten 41 feljelentést tettek emiatt.

Ne fogadjunk barátokat

Az újságírói kérdések között szerepelt az Észak-Magyarországé is, lapunk arról érdeklődött, hogy a szükséges elővigyázatossággal családi ház, üdülő udvarán összejöhetnek-e baráti, családi társaságok? Dr. Müller Cecília határozottan kérte: semmi esetre sem, ne tegyék! Hiszen egyértelmű, hogy a vírus terjedését úgy tudjuk a legjobban megakadályozni, ha a találkozásokat csökkentjük. Természetesen az egy háztartásban élők a saját kertjükben, udvarukon lehetnek kint, de az, hogy ilyenkor szervezzünk találkozót távolabbról jövő családtagokkal, barátokkal, az nem megengedhető.

Elhangzott kérdésként az is, mire érdemes vigyázni a vásárlásnál, kell-e otthon lefertőtleníteni a megvásárolt termékeket. Mint az országos tiszti főorvos elmondta: a bevásárlásnak is megvannak a higiénés szabályai. Olyan terméket vegyünk, amelyen láthatóan nincsen szennyeződés. Ne tapogassuk végig az árut, hanem szemrevételezéssel válasszuk ki, amelyiket szeretnénk, és csak azt vegyük le a polcról. Amely termék nem csomagolt, ott indokolt és szükséges a csipeszeket, lapátokat használni. A vásárló részéről a kesztyű használata nem szükséges, de a vásárlás után a fertőtlenítő használata indokolt. Otthon először mossunk kezet, ha szükséges az árukat töröljük át.

Nem lesz kötelező

Arról is szó esett, hogy nem tervezik kötelezővé tenni a maszk viselését az utcán. Aki beteg, az nem menjen közösségbe, ne hagyja el a lakását. Ha a biztonságérzetét fokozza a viselőjének, akkor hordjon maszkot, lényeges, hogy ez esetben megfelelően viseljük. Azt is elmondta, vannak járványügyi zárlat alatt lévő kórházi osztályok az országban. Ha egy kórházi osztályon nagyobb számban kezelnek korona vírusos betegeket, akkor az egész osztály felvételi lehetőségét korlátozni kell. Ilyenkor kijelölnek egy másik osztályt, erről pedig a mentőket és a hatóságokat is értesítik.

Kapcsolódó cikkeink:

Az Operatív törzs szombati tájékoztatója: Egy idősotthonba is bejutott a járvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!