Oktatás

2020.04.10. 11:30

Kivételes eszközökkel egy szokatlan helyzetben

Tovább folytatódnak a felvételek: videós érettségi segédletet készítenek a végzős hallgatók számára.

Bájer Máté

A Miskolci Szakképzési Centrum (Miskolci SZC) a városi televízióval és a helyi középiskolák tanáraival együttműködve segíti az érettségire készülő diákokat. Az #érettségi című felkészítő műsorban magyar, matematika és történelem tantárgyakból tartanak előadásokat. Minden tantárgyból húsz előadás készül.

Széles körű összefogás

Molnár Péter, a Miskolci SZC főigazgatója elmondta, eddig pozitívak a tapasztalataik.

– Az alapfelvetés március 14-re, szombatra datálható. Ekkor jöttek ki a Miskolc Televízió munkatársai interjút készíteni velünk, és merült fel az ötlet, hogy gyártsunk egy, az érettségizők felkészülését segítő felvételsorozatot. A mai nappal lement 60 óra – 20 irodalom, 20 magyar, 20 történelem –, és nem csak a szakképzési centrum tanárai vettek részt ezek elkészítésében – mondta lapunknak Molnár Péter, aki kedden délelőtt maga is a kamerák elé állt a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanáraként.

– Két témát dolgoztam fel a diákok számára. Mindkettőt úgy mondtam el, hogy az érettségi kompetenciákat, a kerettantervi követelményeket hangsúlyoztam. Az volt a célom, hogy összegezzem a témákról tanultakat – folytatta a főigazgató.

Maradandó tudás

A felvételek felkerülnek a YouTube-ra is, ahol nem csak az érettségire készülő diákok nézhetik meg őket, de mások számára is hasznos lehet.

– Úgy gondolom, a felvett anyagok közül egyik sem fog megváltozni, elévülni a közeljövőben – véli Molnár Péter. – Nyilván a mostani szituáció tükrében születtek a videók, de igazából bármikor leadhatók, hiszen én például II. Józsefről és az iszlámról később is ugyanezeket mondanám. Bízom benne, tudtam segíteni az érettségi előtt álló tanulóknak, akiknek ezúton is sok sikert kívánok.

A Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának 12. osztályos diákja, Sipos Máté szerint sokat segítenek a felvételek a tanulásban.

Praktikus segítség

– A tanárok a témákat nagyon részletesen bontják ki, a többi a diákok önfegyelmén múlik: igenis lejegyzetelem az adott feladatot, megfelelően fókuszálok a videóra. Nyilván furcsa, hogy nem élőben zajlik az egész, nem lehet visszakérdezni, de precízen, részletgazdagon ismertetik a tanárok az anyagot, így nem hiszem, hogy a megértésük különösebb problémát okozhat bárkinek is.

(A borítóképen: Molnár Péter a felvétel közben | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!