váltás

2020.06.01. 20:00

Konyhai dolgozóból tűzoltó

Hol találhat munkát, aki elvesztette állását a járvány idején?

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A koronavírus-járvány leginkább a turizmust és a vendéglátást érintette: rengeteg szakácsnak, pincérnek, szállodai alkalmazottnak kellett ideiglenes megoldást találnia, hogy biztosítsa a megélhetést saját maga és családja részére. A vírus a kisvállalkozókat sem kímélte, ezek nagy részét felkészületlenül, tartalékok nélkül érte a járványhelyzet. Lépéskényszerbe leginkább a kisgyermekes szülők kerültek; számukra egy-két hónapos bevételkiesés is válságállapotot idézhetett elő. Volt, aki idénymunkából élt, de néhányan a teljes átképzést választották.

Átképzik magukat

– A mezőgazdaságban problémát jelent megfelelő munkaerőt találni – mondta az Észak-Magyarországnak korábban Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki hozzátette, hogy a gazdák számára nem biztos, hogy kifizetődő olyanokat alkalmazni, akik a járvány miatt kiestek a munkapiacról. – Mire betanítanák őket, addigra valószínűleg újra el tudnak helyezkedni majd az előző szakmájukban.

Áprilisban már több mint száz képzés közül válogathattak azok, akiknek veszélybe került a munkahelye. Ezek nagy része informatikai képzés volt, az államilag támogatott informatikai oktatási programra május 18-ig több mint negyvenezren regisztráltak.

A honvédség is gőzerővel toboroz: az ország 25 helyszínén várják a 18 és 50 év közötti állampolgárokat a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatra. Aki azonban nem szeretne rálépni egyik fent említett életútra sem, de foglalkozást váltana, annak már szűkülnek a lehetőségei.

Érzékelhető a változás

Megyénk vonatkozásában – az egyik vezető álláskereső portál találatai szerint – jelenleg 336 ajánlatból válogathatnak a munkát keresők. Ezek nagy része előképzettséghez kötött: eladói, karbantartói, adminisztrátori munka, de az építőiparban is számos állást hirdettek. A találatokat böngészve az tűnik ki, hogy egyre több az olyan munkakör, ami országosan bárhonnan végezhető, akár otthon is. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben visszaszorultak az operátori munkakörben meghirdetett ajánlatok.

Gábor, aki nem szeretett volna teljes névvel szerepelni a cikkben, épp a karrierváltást fontolgatja.

– Külföldön dolgoztam, egy távol-keleti étteremben. Terveztem, hogy az évben végleg hazajövök, de csak ősz környékén lett volna aktuális. A koronavírus miatt azonban megszűnt a munkám, így nem halogattam a dolgot, másfél év kintlét után márciusban visszajöttem. Az itthoni helyzet sem volt túl fényes: nem is reméltem, hogy vendéglátós munkát szerezhetek.

Hosszas keresgélés után talált olyan utat, ami járhatónak tűnik.

– Egy ismerősöm ajánlotta, hogy próbálkozzak a tűzoltóságnál. Szimpatikusnak tűnik az ottani munka. A fizikai alkalmasságitól félek, mert nem vagyok épp a legsportosabb állapotban, de igyekszem addig formába hozni magamat. Ha ez nem jön össze, akkor marad a fuvarozás: A-tól Z-ig mindenfajta jogosítványom van.

(A borítóképen: Sok vendéglátásban dolgozó vesztette el a munkáját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!