Állat Tragédia

2019.12.28. 14:00

Kutyatámadás: milliós kár

A kutyatámadás után most biztonságosabb kecskekarám építéséhez kér segítséget a Szimbiózis Alapítvány.

Tajthy Ákos

Jakubinyi László a farmon

Fotó: Ádám János

„Ide, a karám elé húztuk fel a tizenhat elpusztult kecske tetemét, amiket hosszas telefonálást követően végül a Miskolci Állategészségügyi Telep munkatársai szállítottak el hétfőn” – mutatja Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a tragédia helyszínét.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Baráthegyi Majorságban vasárnap reggelre több mint egy tucat kecskét pusztított el, illetve sebesített meg két kóbor véreb, akik a kerítést átugorva juthattak be az alapítvány területére. Jakubinyi László elmondása szerint a pusztítást az ügyeletes állatgondozó fedezte fel, szerencsére még nem túl későn, hiszen ha nem lépnek közbe, vélhetően sokkal több állat pusztul el. A kár persze így sem kicsi.

Tizenhat elpusztult

– Nyilvántartott törzsállományunk negyvennégy anyakecskéből és egy bakból állt, ebből pusztult most el tizenhat jószág. Háromnak sikerült megmenteni az életét, ők most lábadoznak, szerencsére úgy tűnik, mindegyikük túléli a támadást. Nem értjük az esetet, tizenöt éve tartunk kecskéket, de ilyen még soha nem történt – mondta elkeseredve a szervezet elnöke, aki elmondta azt is, bár az egyik kutyát sikerült befogni, a kár megtérítésében aligha reménykedhetnek.

Az erkölcsin kívül a Szimbiózis anyagi kára is jelentős, hiszen a legrégebbi önálló bevételi forrásuk bázisában több mint egymillió forintos kár esett, ráadásul a kecskék pótlása mellett egy új, biztonságosabb karámot kell majd építeni.

– Régebben máshol voltak elhelyezve a kecskék, azonban azon a területen a bentlakásos otthon férőhelyét bővítettük, utána kerültek jelenlegi helyükre a jószágok. Az új helyük kialakítását ősszel kezdtük meg, a munkák önerőből, lehetőségeink függvényében zajlanak – tekint a félkész létesítmény felé Jakubinyi László.

Sokan segítenének

Az új karámot legkésőbb tavaszra szeretnék elkészíteni, amire van is remény, hiszen a hír hallatára sokan mozdultak meg.

– Az elmúlt napokban rengetegen jelezték segítő szándékukat. Sokan utaltak már kisebb-nagyobb összegeket, sőt Lyukóból egy, Tardonáról négy anyakecskét ajánlottak fel. A Miskolci Önkormányzati Rendészet pedig azt vállalta, hogy ha megvan az építőanyag, felépítik a karámot – sorolta az elnök.

A Szimbiózis Alapítványnak most elsősorban építőanyagokra: cementre, zúzott kőre, deszkára, OSB-lapokra, téglára és kerítéselemekre volna szüksége, hiszen az új karám építése a legfontosabb, hogy a megmaradt állomány – és a majd érkező új kecskék – nagyobb biztonságban legyenek.

Akik segítenék a kecskeállomány visszapótlását és egy még biztonságosabb karám építését, azok az alábbi számlaszámon „Kecske” megjegyzéssel megtehetik:

Erste, 11600006–00000000–52057508.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!