Vírus

2020.01.21. 10:00

Madárinfluenza: módjuk van védekezni ez ellen

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még nem jelentettek H5N8-ra utaló esetet.

Nagy-Hankó Krisztina

Pulykatelep – Magyarországon ilyen szárnyasokban és kacsákban mutatták ki a madárinfluenzát

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A dunántúli pulykatartó gazdaság után a hozzánk közelebb eső Hajdú-Bihar megyei Létavértesen egy kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét – közölte a Nébih.

Szigorú szabályok

A madárinfluenza házi és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. A kórokozó influenzavírus változékonysága miatt kialakulhat olyan törzs, mely embereket is képes megbetegíteni. Európában ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt – derül ki a Nébih tájékoztatásából.

A létavértesi gazdaságban megemelkedett elhullást tapasztaltak, megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek. A mintegy 115 ezres állomány leölését már gyanú alapján megkezdték. A betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak – vonuló madarak – játszhattak szerepet.

A szabályozás szerint a baromfikat kötelező teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni és itatni, az almot szintén úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férjenek hozzá. Háztáji körülmények között sem szabad más célra használni az állatok gondozásakor viselt öltözetet. Védőoltással védekezni a vírus ellen szinte lehetetlen, ebben az esetben Magyarország baromfiállománya minden egyedének meg kellene kapnia az oltást, ami rendkívül nehéz. A nem teljes körű immunizálás oltóanyagra rezisztens vírus létrejöttét is eredményezhetné.

Nem aggódik

Az arnóti Csibefarm vezetője, Lakos Zsolt érdeklődésünkre elmondta, hogy ugyan hallotta a sajnálatos eseteket, de náluk még nem fordult elő ilyen. Ez főleg a vadmadarak vonulási területeit érinti jobban. Azért minden óvintézkedést megtesznek. A farmon nincs se pulyka, se kacsa, mint a két érintett gazdaságban, csak előnevelt csirke. A három évvel ezelőtti madárinfluenza-járvány alkalmával sem érezték annak gazdaságilag negatív hatásait, náluk ugyanúgy fogyott a baromfi. A gazda elmondta, hogy a sertéshús áremelkedéséhez hasonló helyzet nem valószínű.

Nem valószínű a drágulás

Magyarországon a legutóbbi járványkor több mint hárommillió állatot kellett leölni a vírus miatt, a gazdákat ilyen esetben kártalanítja az állam. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója, Csorbai Attila nyilatkozata szerint az ácsi és a létavértesi eseteknek rövid távú piaci hatása elméletileg nem lehet a kacsa- és a pulykahús fogyasztói áraira, ugyanakkor a kialakult helyzet negatív exportpiaci hatásai vélhetőleg erősebbek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!