Miskolc

2019.12.26. 19:00

Már nincs „halálfélelme” a színpadon

Énekhangjával mindenütt elkápráztatja a zsűrit a tehetséges diáklány, de nem a díjért énekel.

Hegyi Erika

Tanár és tanítványa: Bányay Melinda és Nyárádi Anna

Fotó: Bujdos Tibor

„Ritka kincs, ilyen növendékünk még nem volt!” – jellemezte egyik diákját Tóth Anikó, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Tagiskola tagintézményvezető-helyettese szerkesztőségünknek küldött levelében. Mellékletként elküldte azt a sok-sok oklevelet, amit a tehetséges diák eddig nyert. Ő pedig nem más, mint a 17 éves Nyárádi Anna, aki magánéneket tanul immár 8 éve az Erkel-zeneiskolában, és sorra nyeri az országos, sőt a nemzetközi énekversenyeket. Pedig amikor próbatételre indul, nem a helyezésre gondol.

Élményt adni

– Verseny előtt a magánénektanárommal, Bányay Melindával tudatosítjuk, hogy igazából nem versenyre megyünk, hanem azért, hogy élményt adjak az embereknek. Nem a díjért éneklek, hanem azért, mert szeretek énekelni, és jól érzem magam, amikor másoknak is átadhatom a zene nyújtotta felemelő érzést – fogalmaz Anna. Hozzáteszi: a színpadra lépés előtt néhány perccel van benne izgalom, nem is kevés, de amint fellép az első lépcsőfokra, végtelen nyugalom árad szét benne.

– Ilyenkor megszűnik körülöttem a világ, csakis az éneklésre koncentrálok, és alig várom, hogy elkezdhessek zenélni. Végtelenül hálás vagyok ezért az érzésért. Az énektanárnőm és zongorakísérő tanáraim, Tóth Anikó és Pataki Gábor állandó támogatásával egyre természetesebbé vált az éneklés mint tevékenység. Nekik köszönhetem hogy nincs „halálfélelmem” a színpadon – jegyzi meg.

A zenei pályára kerüléséről tanára, Melinda mesél.

– Annát egy óvodai ünnepségen hallottam először énekelni, mert egy óvodába járt a kislányommal. Már akkor is megjegyeztem, hogy nagyon ügyes. Pár évvel később egy zsoltáréneklő versenyen találkoztunk újra, amikor hangjával kitűnt a többiek közül. Akkor beszéltem az édesanyjával, hogy ha Anna egy kicsit idősebb lesz, feltétlenül hozza magánénekórákra. Így is lett, 9 éves volt, amikor hozzám került.

Anna azzal folytatja, hogy kezdetben igencsak meg volt illetődve, hogy hogyan és mennyit kell majd teljesítenie. De ez az első pár énekóra után teljesen elmúlt, és átalakult egy bizalomra épülő munkafolyamattá, ami örömmel tölti el azóta is.

Melinda boldogan vette szárnyai alá kis tanítványát, akiről az elejétől fogva tudta, hogy fogékony, kiválóan lehet vele haladni, és mindinkább kibontakozott zenei tehetsége.

– Éreztem, hogy ebben a kislányban nagy zenei tehetség lakozik – fogalmaz az énektanár.

Nagydíj, fődíj

Anna 13 éves korában kezdett versenyezni, és az első országos énekversenyt, amin elindult, rögtön meg is nyerte. Ezt Balassagyarmaton rendezték. Azóta 15 országos és egy nemzetközi versenyen remekelt, majdnem mindegyiket megnyerte. 2017-ben az Ádám Jenő Országos Dalversenyen korosztálya legfiatalabbjaként második lett, és különdíjat is kapott.

A tavalyi és az idei országos Keönch Boldizsár Énekversenyen is első lett műdal és opera kategóriában, és mindkét évben neki ítélték a verseny nagydíját.

2019-ben a Bajai Országos Énekversenyen szintén nagydíjas lett, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy ösztöndíjat kapott a X. Luciano Pavarotti Emlék Mesterkurzusra, amit Baján rendeztek ez év nyarán.

– Feledhetetlen élmény volt, hiszen Gulyás Dénes és Király Miklós operaénekesekkel dolgozhattam együtt – jegyzi meg Anna.

Melinda teszi hozzá, hogy a mesterek annyira elégedettek voltak tanítványával, hogy elnyerte a jövő évi kurzus ösztöndíját is.

Tavasszal érettségi

A sikerek mögött természetesen rengeteg munka áll. Anna minden délutánját a zeneiskolában tölti, mert a magánénekórákon kívül szolfézsra és zongoraórára is jár. A folyamatos munka mellett ha jön egy-egy verseny, akkor arra már hónapokkal előtte készülni kell. És természetesen ott van az iskola. Anna a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium végzős diákja, tavasszal az érettségin kell sikeresen teljesítenie. Azt még nem tudja, merre tovább, de abban biztos, hogy a zenei pályán marad.

Melinda búcsúzóul még hozzáteszi:

– Nem vagyok benne biztos, hogy lesz még egy ilyen nagyszerű tanítványom!

Anna pedig azt jegyzi meg:

– A sikerek mögött természetesen a rengeteg gyakorlás áll, valamint tanárnőm hite, bizalma és ösztönzése, hogy szárnyaljak egyre bátrabban a zene világában. Mindemellett pedig komoly támogatást nyújt édesapám erős, biztató szeretete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!