biciklisáv tervben

2020.06.03. 09:00

A közútkezelő megvizsgálja, hol is lehetne kerékpársáv

Ózdon és Miskolctól a Bükk irányában is biciklisáv felfestését javasolják a kerekesek.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Az ország 19 megyéjének összesen 50 településén – köztük megyénkben két helyen is – javasolja a Magyar Kerékpárosklub kerékpársávok felfestését és a forgalom csillapítását, ami – szándékuk szerint – a koronavírus elkerülését és hosszú távon egészségesebb, környezetbarát közlekedés segítését, biztonságosabb települések kialakítását eredményezheti.

A Magyar Közút Zrt.-nek elküldött javaslatcsomagban foglaltak – a kerékpárosok szerint – nem akadályozzák érdemben az autók forgalmát. Kerékpársávok felfestését javasolják széles útfelületek oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált kétszer két sávos útszakaszokon. Az útszakaszok mind állami kezelésben vannak, ezért fordultak a Magyar Közút Zrt.-hez és bíznak a cég nyitottságában és abban, hogy a tervek kivitelezése mihamarabb elindul.

Megyénkben két útvonalon

Megyénkben a Kerékpáros Miskolc Egyesület javaslatai alapján Ózdon, a Munkás úton alakítanának ki kerékpársávot. Miskolcon, a Hegyalja utcán kerékpáros nyom, a Vadas Jenő utcán nyitott kerékpársáv, az egri országúton emelkedő irányban nyitott kerékpársáv, lejtő oldalon nyom, Lillafüred és Ómassa között emelkedő irányban nyitott kerékpársáv, lejtő oldalon nyom lenne.

A Bükk-hegység útjain 60 kilométeres sebességkorlátozást vezetnének be. A lakott területeken és veszélyesebb kanyarokban a sebessághatárokat 30-ra csökkentenék.

Maxinális biztonság kell!

Megkérdeztük a Magyar Közút Zrt.-t a javaslatokról. Mint írták, amióta kezelésbe átvettek 1000 kilométernyi kerékpárutat, szorosabban együttműködnek a kerékpáros szervezetekkel, így a Magyar Kerékpárosklubbal is. „Ahogy más esetekben, a klub legutóbbi javaslatait is megvizsgáljuk szakmai, közlekedésbiztonsági, műszaki és üzemeltetési oldalról is, de még nagyon korai a szervezet által összeállított ötletek kiértékelése. Bár nagyon egyszerűnek tűnő javaslatokról van szó, a közlekedés résztvevőinek maximális biztonsága érdekében elengedhetetlen a részletes szakmai vizsgálat. Amennyiben ez megtörténik, akkor lesz módunk a lehetőségeinkről további tájékoztatást adni.

(A borítóképen: Sokan járnak munkába is kerékpárral)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!