Fagykár

2020.06.25. 07:00

Nagy károk, felkúszó piaci árak

Volt ahol a kajszitermés kilencven százalékát elvitte a fagy.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az egész országra kiterjedő fagy főként a gyümölcstermesztésben, azon belül is különösen a kajszibarack-állományban okozott károkat. Megyénkben több mint négy és fél ezer hektárt érintett a kedvezőtlen időjárás. A május 22-ig beérkezett 1935 parcellát érintő kárbejelentésből 1109-et a tavaszi fagykár miatt jelentettek a termelők. A kárbejelentések alapján a károsodott terület nagysága 4636,98 hektár, melyből 3262,73 hektár ültetvény.

Fagy és aszály

- Nem volt kedvező az időjárás – fejtette ki a tavaszi fagyokkal kapcsolatos véleményét Taskó József a megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke. – Jelentős kár érte a gyümölcskertészeteket és a szántóföldi kultúrát is. A meggy, az őszi- és sárgabarack valamint az alma is megsínylette a fagyokat. Ezután egyből száraz, aszályos időszak következett, ami szintén nem kedvezett a mezőgazdaságnak, különösen az őszi vetésű kultúrákat, mint az őszi árpa, a búza és a repce.

A csapadék elég későn, június elején érkezett meg.

- Jóformán az őszi kalászosoknak és a repcének az utolsó időszakában jött az eső. Az aszályos idő miatt nem tudtak úgy kitelni a kalászok. Az utóbbi hetek esőzése minden téren segített: az utolsó pillanatban, jött, úgymond a huszonnegyedik órában.

Taskó József szerint az ártáblákon is visszaköszön majd a kedvezőtlen időjárás.

- A gyümölcsöknél érezhetően feljebb mentek az árak. A cseresznyét és a meggyet például sokkal drágábban lehet megvásárolni, mint tavaly. A gabonafélék terén is várható az áremelkedés, de ez kisebb mértékű lesz valószínűleg, mint a gyümölcsök esetében.

Az eső, bár szükség van rá, problémákat is okoz a gazdáknak. A cseresznye- és a meggyszemek megrepedeznek a sok csapadék miatt.

Növekvő árak

A Búza téri piacon a kajszi 900-1500 forint között mozog, míg egy kiló őszibarackot átlagosan 500-900 forintért vásárolhatunk. A miskolci nagybani áraiban is változás látszik az előző évhez képest. 2019 azonos időszakában a cseresznye kilója 300-500 forint, a kajszié 550-600 forint, az őszibaracké pedig 200-400 forint körül mozgott, míg jelenleg cseresznye kilója 500-600 forint, a kajszié 600-700, míg egy kiló őszibarackhoz 300-600 forintos átlagáron juthatunk.

Hihetetlen károk

Gulyás Attila gazda arról számolt be, hogy majdnem az egész kajszitermést tönkretette náluk a fagy.

- A cégünk 180 hektáron termeszt gyümölcsöt. A tapasztalatok szerint a fagy és az egyéb időjárási anomáliák nagy pusztítást végeztek. A kajszibarack terén kriminális a helyzet: az április eleji mínuszok miatti fagykár a termés 90-95 százalékát érintette.

Az esőre nagyobb szükség volt, mint amennyi baj van vele.

- Inkább a márciustól májusig tartó aszály okozott problémákat. A sok csapadék miatt nagyobb eséllyel jelenik meg a gombásodás a csonthéjas ültetvényekben, de így is nagy szükség volt rá.

A szilva is megsínylette a hektikus időjárást.

- Ahogy említettem, kajsziból 10 százalékát tudjuk eladni legfeljebb a termésnek, de a szilvaültetvény is csak 50-60 százalékos termést képes produkálni, köszönhetően a tavaszi fagyoknak.

Alsóvadászon is volt fagy és kiesés, de Bölcskei György gazda szerint a helyzet nem nevezhető katasztrofálisnak.

- A mélyfekvésű területek kivételével a helyzet nem tragikus nálunk. Nem panaszkodhatunk, hiszen a kár közel sem olyan jelentős, mint azoknál, akiknek csak síkvidéken vagy mélyfekvésű területeken vannak birtokaik. Szabolcsban például, ahogy látom, katasztrofális a helyzet.

- Leginkább almával és meggyel foglalkozunk: ezek nem olyan érzékenyek, mint a kajszi. Az idei termés majdnem eléri a közepes szintet, amit a mostani körülmények között meg kell becsülni.

Számít a fekvés

- Magasabb fekvésű területen vagyunk: minél feljebb van egy gyümölcsös, annál kevésbé érezni a fagy hatását a termésen. Azon a részén a hozzánk tartozó területnek, aminek a szintje kicsit lejjebb „lógott” a többinél, valóban okozott károkat az időjárás. Itt 60 százalékos kieséssel is számolhatunk, de ez a kisebb rész. Átlagban még mindig sikerült egy gyengébb közepes termést elérni.

Bölcskei György úgy véli, hogy nem csak a májusi eső az, ami aranyat ér.

- A mostani csapadék elengedhetetlen, hiszen több száz milliméter kieséssel néztünk a június elé. Egy héten kétszer eshet továbbra is, különösen öttől nyolcig délután: ez lenne az optimális.

(A borítóképen: Bár a gyerekek szeretik, sajnos drága és kevés is lesz az idén gyümölcsből)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!