Aranyszarvas

2019.12.30. 13:00

Patika már biztosan nem lehet

Megpecsételődött az Aranyszarvas sorsa: napokon belül elszállítják a bútorzatot.

Tajthy Ákos

Az Aranyszarvas nem lesz Aranyszarvas többé

Forrás: ÉM/Illusztráció

Vitatja a miskolci önkormányzat és a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztályának álláspontját az Aranyszarvas Gyógyszertár üzlethelyiségét is birtokló Bigatton Kft. Szerintük az üzlet kiürítésével kapcsolatos jogerős végrehajtás továbbra is érvényben van, melyet a cég januárban el is fog végeztetni – erről Lichy József, a Bigatton Kft. jogi képviselője beszélt lapunknak, aki részletesen ismertette a cég álláspontját azzal kapcsolatban, ami a műemlék patika körül az elmúlt néhány évben történt.

Mielőtt azonban belekezdenénk, érdemes néhány szóban összefoglalni, mi is az, amit cáfolnak Bigattonék. Ami tény: a patika sorsa érdekesen alakult a rendszerváltozás után, az üzlethelyiség ugyanis Bruno Bigatton cégéhez került, a bútorzat viszont ajándékozás után az önkormányzathoz. Az utolsó bérleti szerződés megszűnését és a működési engedély visszaadását követően viszont változott a helyzet, ugyanis a patikatörvény néhány évvel azt megelőzően megváltozott, és mivel kétszázötven méteren belül működik másik gyógyszertár, az Erzsébet téri üzlethelyiség, ilyen módú üzemeltetésére nem volt mód.

A miskolci önkormányzat nemrég azt írta, ezt követően a Bigatton Kft. felszólította őket, hogy szállítsák el a műemlék bútorzatot. „Tekintettel azonban arra, hogy a műemlékvédelmi hatóság állásfoglalása szerint a bútorzat helyben tartására kell törekedni, az önkormányzat a felszólításnak nem tett eleget.”

Műemlék vagy sem?

Ezt követően a Bigatton cég bírósághoz fordult, és keresetének ott helyt adtak: jogerősen kötelezte az önkormányzatot a bútorzat elszállítására és a helyiség kiürítésére. A cég végrehajtási eljárást kezdeményezett a helyiség kiürítése iránt, akkor viszont a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya az egész ingatlant műemlékké, a patikát pedig műemléki értékké nyilvánította. Ami elvileg lehetetlené teszi az ingatlan kiürítését.

Lichy József ügyvéd elmondta, a Bigatton Kft. álláspontja szerint erről nincsen szó.

– A patikatörvény módosítását követően ugyan tovább működhettek azok a gyógyszertárak, amelyek az új szabályozás szerint túl közel voltak egymáshoz, viszont új működési engedélyt már nem adhattak ki ezekre a helyiségekre. Az önkormányzattal többször is tárgyaltunk, különböző kiskapukat kerestünk arra, hogy a műemlék patika működhessen, még az említett konkurens üzletet is megkérdeztük, akik szintén nem bánták volna az újranyitást, ha van rá valami mód.

A tárgyalások majdnem egy évig tartottak, a Bigatton-örökösök csak ezt követően „engedték el” az Aranyszarvas kezét. „Az üzlethelyiség nagyon jó helyen van, lehet neki más funkciót találni, és a tulajdonosnak ez is volt a célja. Egy volt a bökkenő: a több mit kétszáz éves és egyébként gyönyörű patikabútorzat ezt lehetetlenné teszi. Nem akartuk, hogy megsérüljön a bútor, éppen ezért kértük meg a tulajdonjogokat gyakorló önkormányzatot 2016 nyarán, hogy szállítsa el a bútort. Erre mondott nemet a hivatal, a patthelyzet valójában már ekkor kialakult” – részletezte Lichy József.

Mindenképpen kipakolják

Bigattonék első és másodfokon is nyertek, 2017 novembere óta él a bírósági végzés, ami alapján a helyiséget ki kellene üríteni. Lichy József állítása szerint már minden határidő lejárt, sőt még vártak is, de mivel nem történt semmi, a cég kezdeményezte a végrehajtást.

– A minisztériumban aztán egy olyan döntés született, hogy a bútor akkor is ott marad, ha a törvényszék másképp döntött. Ekkor jött az épület műemlékké nyilvánítása. A bírósági végrehajtás ugyan átmenetileg fel volt függesztve, de tavasszal úgy döntött a bíróság, folytatni kell azt – mondta az ügyvéd.

A helyzet most tehát az, hogy mivel az önkormányzat továbbra sem kívánja a bútort elszállítani, úgy néz ki, ezt a következő hetekben a Bigatton Kft. végezteti el, a hivatal terhére. – Természetesen a megfelelő szakemberekkel úgy fogjuk szétszereltetni a patikát, hogy az később újból összerakható legyen. A kialakult helyzetet mi is sajnáljuk, de ügyfelem álláspontja is érthető: szeretné kiadni a tulajdonában lévő üzlethelyiséget – zárta Lichy József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!