Ózd

2019.06.07. 08:00

Rangos elismerés az ózdi Kultúrgyárnak

Az elmúlt években több építészeti díjat is begyűjtöttek.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

„Nem először kerül az ózdi komplexum a nemzeti és a nemzetközi építész szakma fókuszába” – nyilatkozta lapunknak Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A 2016-ban átadott Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületei több nemzeti és nemzetközi jelölést tudhatnak magukénak.

A megmérettetésen rangos nemzetközi tervezők és ingatlanfejlesztők reprezentáltak.

„Méltó elismerést jelentett számunkra, hogy a tervezői munkát 2017-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták, tavaly pedig a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton nyertük el az első díjat.”

A legfrissebb

Az idei elismerés, a World Gold Winner díj kiemelt fontossággal bír a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. számára, mivel a megmérettetésen rangos nemzetközi tervezők és ingatlanfejlesztők reprezentáltak magas színvonalú pályaműveikkel. Másrészt a díj elismerése a nemzeti építészeti örökség kulcsfontosságú szerepének a magyar kultúrában – tette hozzá a cég igazgatója.

Lovas Lajos arról is beszámolt, hogy milyen szempontokat tartottak szem előtt az épületek helyreállításánál; milyen nagy szerepet játszott az, hogy az épületek ökokulturális szempontból is megfeleljenek az elvárásoknak. Ennek eredménye, hogy megvalósulhatott egy olyan intézményi rendszer, amely biztosítja a közoktatás és a közösség kulturális örökségének összekapcsolását, és elősegíti az élethosszig tartó tanulás feltételeit. A FIABCI nemzetközi zsűrije is értékelte ezt a hozzáállást, emellett azt, hogy az épületegyüttes egyszerre őrzi a kulturális értékeket, gazdaságos, helyspecifikus és környezettudatos.

Megmaradt az ipari múlt

Lovas Lajos kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a felújítási munkák során nem lehetett figyelmen kívül hagyni azt, hogy a jelentős ipari múlttal rendelkező város emblematikus épületeiről van szó, ahol az eredeti dizájn felhasználásával, a mai kor igényeinek és kihívásainak megfelelően kell elvégezni a kivitelezést.

Az Ózdon megvalósult barnamezős terület revitalizációja az épített örökségvédelem területén is fontos lépést jelent, mert gazdagítja a kulturális örökségüket, és elősegíti a felfelé irányuló társadalmi mobilitáshoz és a közösségi szerepvállalás társadalmi tevékenységek révén történő előmozdításához szükséges képességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!