üzem avatás

2020.07.11. 16:00

Síbakancsok a világpiacra

Világszínvonalú termék gyártását kezdi meg 123 megváltozott munkaképességű dolgozó Sajószentpéteren.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Nordica síbakancsok gyártása kezdődött meg Sajószentpéteren a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. új 500 négyzetméteres üzemében, melyet pénteken Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatott fel. Az átadón részt vett Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Faragó Péter, a város polgármestere, valamint Francesco Bassi, a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója, a Nordica brand képviselője.

183 millió forint, 123 munkahely

A beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint, melyet részben magánerőből, részben pedig állami hozzájárulással, a megváltozott munkaképességű dolgozók állami bértámogatásából biztosítottak. A világjárvány és a kijárási korlátozás közepette építette fel a Főnix Nonprofit Kft. Sajószentpéteren az 500 négyzetméteres síbakancs-összeszerelő gyártósort.

Az üzem különlegessége, hogy nemcsak akadálymentesített, és a megváltozott munkaképességű kollégák számára biztosít védett munkahelyet, de szinte egyedülálló módon természetes fénnyel megvilágított csarnoka van, amely a dolgozók közérzetét és gyógyulását is fokozottan segíti. A gyártósorokon összesen 123 megváltozott munkaképességű munkavállalónak adnak munkát.

A Nordica nemcsak arra figyel, hogy munkát biztosítson a nehezebben elhelyezkedőknek, hanem technológiai innovációkkal csökkenti a vállalat széndioxid-kibocsátását, és gondoskodik róla, hogy a műanyag hulladékot is újrahasznosítsák: új termékek előállításához használják fel azokat.

Nem mondunk le róluk!

Kövér László házelnök a magyarokra kifejezetten jellemző értékteremtő tevékenység egyik letéteményesének nevezte a sajószentpéteri üzemet.

„Magyarországon nagyjából 350 ezer megváltozott munkaképességű ember él. Könnyen beláthatjuk, hogy – ha csak a gazdasági szempontokat vesszük szemügyre – egyszerűen nem mondhatunk le ennyi emberről – fogalmazott Kövér László. – Nem mondhatunk le ennyi ember munkájáról, nem mondhatunk le ennyi ember vásárlóerejéről. Nem mondhatunk le arról, hogy ennyien kezükbe vegyék a sorsukat, és a maguk szorgalmából igyekezzenek boldogulni tisztességes munkáért kiérdemelt méltó bérrel. Nem mondhatunk le róluk, mert ők sem mondanak le magukról, és nem adják fel. Nem mondhatunk le arról, hogy ennyi polgártársunk megtalálja a maga helyét az életben.”

Mint mondta, 2010-ben 60 ezer, ma közel 150 ezer megváltozott munkaképességű ember talál munkalehetőséget a magyar gazdaságban.

– Itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2010-ben 63 ezer ember keresett munkát, ezek között több mint 3 ezer a megváltozott munkaképességű ember. Ma 35 ezer munkakeresőt tartanak nyilván a megyében, akik között 1200 fő a megváltozott munkaképességű.

(A borítóképen: Kövér László házelnök megtekintette a síbakancsokat előállító üzemet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!