Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.01.05. 17:30

Sok autónak árt az újfajta benzin

Feloldja a régi autók üzemanyag rendszerében a gumi és műanyag alkatrészeket.

A motor műanyag alkatrészeit károsíthatja

Fotó: Kozma István

Emelkedett a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. Egyes szakértők szerint az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

Kocsonyásíthat

A töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a január 1-jétől életbe lépett előírásoknak. Számos régebbi autótípusnál azonban gondot jelenthet az átállás, ezért tankolás előtt célszerű megnézni az előírásokat.

Ujlaki László a Borsod Autó Kft. vizsgabiztosa elmondta: az etil-alkoholnak több káros hatása is lehet vizet köt meg a levegőből, ami hosszabb távon az üzemanyagrendszer korróziójához vezethet. Legnagyobb kár amit tud okozni, hogy feloldja a régi autók üzemanyag rendszerében a gumi és műanyag alkatrészeket(persze nem egyik napról a másikra), ezzel akár működőképtelenség mellett tűz keletkezéséhez is vezethet. Hónapokra letárolt autókban, még a kompatibiliseknél sem ajánlott ilyet tankolni – jelezte a szakember.

Újaknak nem árt

Aki tehát télire leteszi a veterán autóját vagy a motorját, készülhet arra, hogy tavasszal a benzin helyett valamilyen zselészerű anyag lesz a tankjában. Akiknek biztosan nem kell tartaniuk semmitől, azok a 2004-2005 után gyártott autók tulajdonosai,a vízmegkötésből adódó rozsdásodás, illetve a tömítések károsodása az ő járművüket már nem veszélyezteti, ennek ellenére a márkakereskedés bővebb felvilágosítást tud adni, ki mire számítson. A kocsonyásodástól viszont csak azoknak kell tartani, akik hónapokig hozzá sem nyúlnak az autójukhoz, az ő számukra a bármelyik áruházban kapható adalékanyagok jelenthetnek megoldást, illetve a drágább literárú üzemanyag tankolása. A drágább, prémium, nem 95-ös benzinek egyelőre E5-ösök maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!